Krom

KROM je eden od kemičnih elementov v sledovih. Kot heksavalentna oblika je karcinogen, kot trivalentna oblika pa je netoksičen in ga najdemo v številnih prehranskih proizvodih – brokoli, kosmiči, rumenjak, meso, oreščki, sir, vino in določeno jagodičevje.

Pomanjkanje kroma je poznano pri ljudeh na totalni parenteralni prehrani, slabo prehranjenih pa tudi tistih ki jedo veliko sladkorja ali imajo visoke vrednosti krvnega sladkorja. Ni dokazov, da bi pomanjkanje kroma sprožilo sladkorno bolezen, a vendar so jo sprožili pri živalih s pomanjkanjem kroma.

Krom so uporabljali kot sredstvo za nižanje telesne teže in stabilizacijo krvnega sladkorja ter maščob. Na dan naj bi moški zaužili 35 in ženske 25 mikrogramov kroma. A vendar znanstvene inštitucije niso potrdile koliko kroma naj bi zaužili na dan, znana ni niti tista meja, ki jo telo še sprejme brez resnih zapletov.

Kako naj bi krom vplival na nivo krvnega sladkorja ni znano, ve se da je krom pomemben za normalno presnovo glukoze. Morda naj bi vplival na fosforilacijo enega od ključnih encimov v presnovi glukoze – tirozin kinaze. Povečal naj bi število inzulinskih receptorjev, vezavo na receptorje ter aktivacijo inzulina.

Uživanje prevelike količine kroma lahko povzroči okvaro ledvic in celo ledvično odpoved saj sproži intersticijski nefritis. Povzroči lahko težko sistemsko obolenje z motnjo v delovanju jeter, ledvično odpovedjo, trombocitopenijo in hemolizo. Znane so spremembe razpoloženja in kožne reakcije.

Pozitivne učinke kroma so dokazali pri sladkorni bolezni tipa 1 in sladkorni bolezni tipa 2, gestacijskem diabetesu in moteni glukozni toleranci. Učinek je bil odvisen od odmerka, ki pa je lahko priporočen dnevni vnos presegel tudi za štiridesetkrat (1000 mikrogramov). Žal so nekatere raziskave dokazale tudi nasprotno – učinka ni. Ko so naredili metaanalizo več raziskav, so spet nekatere potrdile učinek, a druge dale le nekonkluziven rezultat. Zato zaenkrat uradne zveze diabetikov, kot je na primer Ameriška zveza za diabetes (ADA), niso povsem podprle tega zdravila, ki pa med ljudmi ostaja izjemno popularno .

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Krom