Ameriški in azijski ginseng

AMERIŠKI IN AZIJSKI GINSENG se uporabljata v medicinske namene že dolga stoletja.

Pomagal naj bi pri stresu in prilagoditvi nanj, uporablja se v kozmetični industriji in tudi v industriji prehrane – ojačevalec okusa. Tudi športniki so ga uporabljali z namenom, da bi povečali vzdržljivost pri športnih naporih, kljub temu, da ni bilo nikakršnih dokazov za to. Pripisujejo mu tudi učinek pri zdravljenju impotence. Najbolj aktivne snovi v ginsengu so saponini – ginsenoidi.

Ginsenoid Rg1 ima hipertenzivni učinek (zviša krvni tlak), Rb1 pa tlak znižuje, znan je tudi učinek ginsenga na strjevanje krvi, deluje lahko protivnetno in protibolečinsko. Učinek pri sladkorni bolezni ni preučen, morda zmanjša vsrkavanje ogljikovih hidratov v jetrni portalni krvni obtok ter vpliva na izločanje inzulina.

Najpomembnejši stranski učinek je nespečnost in nemir, zaskrbljujoč je tudi učinek na krvni tlak in pospešeni srčni utrip, povzroča lahko glavobol, nervozo. Njegova uporaba se odsvetuje pri otrocih, nosečnicah in doječih materah.

Ginseng zmanjša učinek warfarina (zdravilo, ki preprečuje strjevanje krvi), zmanjša učinek diuretikov in zdravil za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, spremeni lahko učinek nekaterih antidepresivov, ojači učinek estrogenov, v kombinaciji z inzulinom, sulfonilureo lahko povzroči hipoglikemijo. Raziskav, ki bi potrdila njegov učinek na krvni sladkor je izredno malo in rezultati so nezanesljivi, varna uporaba naj bi bila 3 mesece ali manj.

Viri: