Borovnica

BOROVNICA je rastlina, ki raste v severni in osrednji Evropi. Je sorodnica vsem znane brusnice in se uporablja v pripravi marmelad, pit in drugih slaščic. V starih časih so borovnico uporabljali kot zdravilo proti ledvičnim kamnom in tifusni vročici.

Uporabljajo se posušeni plodovi in listi. Posušen sadež naj bi zdravil drisko, izboljšal nočni vid in preprečeval sivo mreno (katarakto) ter varice ven.

Ekstrakt iz suhega sadeža naj bi zdravil sladkorno bolezen, artritis in težave z ožiljem. Pogosto je sestavni del »antidiabetičnih čajev«.

Vsebuje tanin katehin, antocianozide in bioflavonide, ki naj bi vplivali na propustnost ožilja.

Pri sladkorni bolezni naj bi bil pomemben učinek kroma v listih (9 ppm) ter neomirtilina, ki naj bi nižal krvni sladkor. Stranski učinki so redki ter blagi – prebavne motnje, izpuščaj na koži in vrtoglavica. Žal raziskave niso potrdile izboljšanja nočnega vida. Na živalih so potrdili padec krvnega sladkorja za 26 %, pri pacientih z retinopatijo pa izboljšanje vida po 1-mesečnem jemanju 160 mg ekstrakta 2x dnevno. Tudi ta raziskava pa je bila majhna (12 posameznikov je jemalo ekstrakt,  11 placebo). Standardni odmerek ekstrakta dobiš v 20 do 60 g suhih plodov dnevno. Žal pri ljudeh ni nikakršnega dokaza o učinkovitosti pri zniževanju krvnega sladkorja, tako zaenkrat ni nikakršnih dokazov s katerimi bi podprli jemanje tega sadeža.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: borovnica