Grenka melona

GRENKA MELONA ali grenka buča, imenovana tudi grenka kumara ali karela.

V številnih predelih sveta jo uporabljajo kot zelenjavo. Tako sadež kot semena naj bi bila pomembna pri zdravljenju sladkorne bolezni, uporabljajo pa jo tudi za zdravljenje psoriaze, težav s prebavili, ledvične kamne, povišano telesno temperaturo pa tudi kot lokalno zdravilo za vnetja na koži in rane. Ženske so to melono uporabljale za sproženje menstrualnega cikla in splave.

V tej meloni najdemo različne glikozide – momordin, charantin, ki naj bi imel hipoglikemični učinek. Domnevajo da poveča privzem sladkorja v jetrih in zavira tvorbo sladkorja (glukoneogenezo) ter pospešuje glukozno razgradnjo (glukozno oksidacijo).

Med najpogostejše stranske učinke štejemo prebavne težave, opisana je celo hipoglikemična koma po pitju čaja s to melono, pri ljudeh s pomanjkanjem posebnega encima lahko sproži hemolitično anemijo.

Raziskave so omejene na majhne skupine ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2, ki pa so bile kratkotrajne, tako da zanesljivih dokazov o delovanju te rastline nimamo. Absolutno je odsvetovana uporaba pri otrocih zaradi nepričakovanih zapletov, prav tako ni enotnih navodil, koliko in v kakšni obliki zaužiti melono.

Viri: