Guar Gumi

GUAR GUMI  imenovan tudi indijski grozdast fižolček raste v tropskih predelih Azije – Indije in Pakistana pa tudi na jugu ZDA.

Guar gumi je vlaknina, ki jo najdemo v semenu in prispeva kar k polovici njegove teže. Uporablja se kot gostilo v hrani in zdravilih, lahko pa tudi v industriji tekstila. Prav guar gumi v tabletah naj bi bil učinkovina, ki pomaga tudi pri odvajanju blata, spodbuja izgubo telesne teže, zmanjšuje srbečico pri intrahepatični holestazi. Uporablja se tudi pri sladkorni bolezni in povišanem holesterolu.

Guar gumi je polisaharid, učinkovina izhaja iz galactomannana z D- manozo in D- galaktozo, ki v povezavi z vodo tvorijo viskozen gel. Ker upočasnjuje vsrkavanje maščob v črevesju, ima učinek na holesterol v krvi podobno kot izmenjalci žolčnih kislin (Holestiramin), ker daje občutek polnega želodca zmanjšuje apetit in ugodno vpliva na izgubo telesne teže.

Pomembnejši stranki učinek je seveda občutek napihnjenosti, lahko tudi slabost, flatulenca in driska.

Kombiniramo ga s statinskimi preparati, žal pa zmanjšuje učinek metformina, sulfoniluree, digoxina in penicilina, ker zmanjšuje njihovo vsrkavanje v prebavilih.

Tako pri sladkorni bolezni tipa 1 (SBT1) in sladkorni bolezni tipa 2 (SBT2) je bilo narejenih več kratkih raziskav. Kadar je skupina posameznikov s SBT1 jemala 5 gr guarja pri glavnih obrokih je krvni sladkor padel na tešče iz 8,7 na 7,0 mmol/l, spremljali so tudi padec HbA1c iz 8,3 na 7,7%, a enako tudi v skupini, ki je imela namesto guarja ob obrokih placebo nadomestek (ta pojav se imenuje učinek raziskave). Tudi v skupini ljudi s sladkorno boleznijo tipa 2 so preizkusili guar v enoletni raziskavi, v času ko so jemali guar je krvni sladkor na tešče padel – a ne statistično pomembno, podoben učinek so spremljali na ravni holesterola. Tako torej lahko povzamemo, da je učinek guarja pripisati vlaknini, ki jo guar vsebuje in ki upočasni vsrkavanje sladkorja in maščob v prebavilih.

Kot sredstvo za hujšanje ni učinkovit, tudi učinki na holesterol in raven krvnega sladkorja so skromni.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Guar Gumi