Tabele za izračunavanje ogljikovih hidratov v živilu

Objavljeno v: Prehrana

Tabele za izračunavanje ogljikovih hidratov v živilu so sestavni del knjižice Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni (9. dopolnjena izdaja)

Ogljikovi hidrati so pomemben del vsakdanje prehrane. Njihovo zaužitje povzroči porast krvnega sladkorja. Nahajajo se v škrobnatih živilih, mleku, sadju, zelenjavi in slaščicah.

V tabelah je navedena količina ogljikovih hidratov na enoto (v gramih ali mililitrih) za posamezna živila, zbrana v sklope (kruh, žitarice, mlečni izdelki, zelenjava, sadje ter tudi gotove jedi, peciva, pijača in celo hitra prehrana).

Drugi del tabele pa vsebuje podatke o glikemičnem indeksu in glukozni obremenitvi za posamezna živila.

Razlago omenjenih izrazov poiščite v knjižici Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni.

Save

Save

Save

Save