Tabele za izračunavanje ogljikovih hidratov v živilu

Objavljeno v: Prehrana

Tabele za izračunavanje ogljikovih hidratov v živilu so sestavni del knjižice Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni (9. dopolnjena izdaja)

Ogljikovi hidrati so pomemben del vsakdanje prehrane. Njihovo zaužitje povzroči porast krvnega sladkorja. Nahajajo se v škrobnatih živilih, mleku, sadju, zelenjavi in slaščicah.

V tabelah je navedena količina ogljikovih hidratov na enoto (v gramih ali mililitrih) za posamezna živila, zbrana v sklope: kruh, žitarice, testenine in riž, krompir, mleko in mlečni izdelki, sadje, oreščki, zelenjava in stročnice, gotove jedi pripravljene po tradicionalni recepturi, pecivo, brezglutenski izdelki, pijače.

Drugi del tabele pa vsebuje tabele za izračunavanje beljakovin v živilu.

Razlago omenjenih izrazov poiščite v knjižici Pomen ogljikovih hidratov pri urejanju sladkorne bolezni.

Save

Save

Save

Save