Vrste sladkorne bolezni in prehrana

Vsem vrstam sladkorne bolezni je osnova zdravljenja zdrav življenjski slog – zdrava prehrana. Pojem zdrave prehrane ima veliko pomenov. Zdrava prehrana pomeni lokalno pridelano hrano, sezonsko, ne procesirano, pripravljeno s srcem, doma, na zdrav način, zaužito v primerni količini, in še bi lahko naštevali. Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje lahko preberemo, da je zdrava prehrana: »način prehranjevanja, ki vključuje pester izbor živil ter količinsko zmernost pri uživanju hrane«. Vsem sladkornim boleznim je osnova prizadevanje – volja, ki ste jo pripravljeni vložiti v zdrav obrok. Prehrana pri sladkorni bolezni ni dieta, saj ni prepovedi, kaj se sme in kaj ne.

Dobro je vedeti, kateri tip oziroma vrsto sladkorne bolezni imate. Ključno vlogo za normalno presnovo ima hormon inzulin. Hormon je »izdelek« trebušne slinavke, njegova ključna naloga je transport glukoze (sladkorja v krvi) iz krvi v celice. Inzulin omogoča, da celica dobi hrano – glukozo. Z glukozo dobi energijo za delo, ki ga opravlja. Kako je z inzulinom pri različnih vrstah sladkorne bolezni? In kako pomembna je prehrana? S katero metodo do uravnotežene prehrane?

 

S tabelo smo želeli prikazati, da oseba s sladkorno boleznijo za praktično vsak obrok potrebuje injekcijo inzulina (ali s pomočjo inzulinske črpalke), ker svojega lastnega nima. Pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 2 in nosečnicah z nosečnostno obliko sladkorne bolezni dodajanje inzulina v večini primerov ni potrebno, je pa toliko bolj pomemben izbor in količina hrane in redna telesna dejavnost. Opešani trebušni slinavki lahko pomagate, lahko pa ji celo škodujete.

Kako in koliko jesti ob določenem tipu sladkorne bolezni ni moč napisati poenoteno. Priporočila lahko dobite na podlagi individualnega posveta v ambulanti družinske medicine, v zdravstveno-vzgojnem centru ali centru za krepitev zdravja ali specialistični diabetološki ambulanti.

Viri:
  • po Nacionalnih priporočilih o prehrani in telesni dejavnosti ob sladkorni bolezni tipa 2 pripravila Jana Klavs, medicinska sestra edukatorica za sladkorno bolezen, UKC Ljubljana