Nizke vrednosti glikemičnega indeksa (35-15)

  Glikemični indeks – GI Glukozna obremenitev – GO
Arašidi  15 0
 – arašidovo maslo brez sladkorja 25 2
Artičoka 20 0
Avokado 10 0
Bambusovi vršički 20 0
Bela mandljeva krema brez sladkorja 35 2
Beluši 15 0
Blitva 15  0
Borovnica 25 5
Breskev 35 4
Brokoli 15 0
Brstični ohrovt 15 0
Bučke 15 0
Cvetača 15 0
Čebula 15 0
Česen 30 0
– svež 15  0
Češnja 25 10
Čokolada    
– temna 70 % kakava 25 7
– temna 85% kakava 20 6
Dišavnice (cimet, bazilika …) 0
Drobnjak 15  0
Fige sveže 35 4
Fižol    
– beli 35 6
– črni 35 6
– rdeči 35 6
– stročji 30 6
Fruktoza 20 0
Gobe 15 0
Gorčica brez sladkorja 35 0
Grah    
– sušen 35 5
– sveži 35 5
– v pločevinki 35 5
Granatno jabolko 35 4
Grenivka – pomelo 30 4
Hruška zimska 30 4
Indijski oreščki 15  0
Ingver 15  0
Jabolko    
– kaša 35 8
– krhlji 35 23
– sveže 35 4
Jagoda 25 2
Jajčevec 20  0
Janež 15  0
Jogurt    
– navadni 35 4
– sojin sadni 35 6
– sojin navadni 20 4
Kakav v prahu brez sladkorja 20 5
Kis 5 0
Kompot mešan brez sladkorja 35 12
Korenje surovo 30 4
Kosmulja 25 2
Kreša 15 0
Kumare 15  0
– kisle 15  0
Kutina 35 5
Kvas 35
Leča    
– rjava 30 5
– rumena 30 4
– zelena 25  0
Lešniki 15  0
Lešnikov namaz brez sladkorja 25 0
Malina 25 7
Mandarina 30 3
Mandlji 15  0
Marakuja 30 5
Marelica 30 4
Marmelada brez sladkorja 30  0
Mleko    
– kravje 30 1
– mandljevo 30 0
– ovseno brez sladkorja 30 0
– sojino brez sladkorja 30 0
Moka    
– rožičeva  15 0
– sojina 25 1
Nektarina 35 4
Olive 15 0
Omaka 15 0
– pesto 15 0
– tamari 20 0
Orehi 15 0
Otrobi    
– ovseni  15 3
– pšenični 15 3
Paprika    
– rdeča 15 0
– rumena 15 0
– zelena 15 0
Paradižnik 30 0
– omaka brez sladkorja 35 0
– sok 35 0
– sušeni 35 2
Pasijonka 30 5
Pasulj (meso in fižol) 35 7
Pesa surova 30 5
Peteršilj 15  0
Pinjole 15  0
Pistacija 15  3
Pivo svetlo 35 2
Polnozrnati kruhki (24 %, Wasa) 35 9
Pomaranča 35 4
Por 15 0
Rabarbara 15  0
Repa 30 12
Rezanci    
– kitajski pšenični durum 35 21
– sojini kitajski 30 9
Ribez    
– črni 25 4
– rdeči 25 2
Riž    
– divji 35 18
– kvinoja 35 29
Robidnice 25 4
Seme    
– bučno 25 0
– laneno 35 0
– sezamovo 35 0
– sončnično 35 0
Sirup agave 15 0
Sliva 35 6
Soja – zrnje 15  
Sok limonin 100% 20 0
Solata    
– radič rdeč 15 0
– radič zelen 15 0
– zelena 15 0
Šalotka 15 0
Špinača 15 0
Tofu 15 0
Zêlena listi in surova korenina 35 4
Zelje 20  0
– kislo 15  0
– kitajsko 15  0

 

Viri:
  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik