Srednje vrednosti glikemičnega indeksa (50-40)

  Glikemični indeks – GI Glukozna obremenitev – GO
Ananas (sveži) 45 3
Arašidovo maslo brez sladkorja 40 0
Artičoka (jeruzalemska) 50 0
Banana (manj zrela) 45 12
Biskvitno pecivo polnozrnato 50 29
Brusnice 45 1
Buča chayote 50 2
Figa (suha) 40 12
Fižol rjavi v pločevinki 40 7
Fižol, bob sušen 40 6
Grozdje belo, rdeče 45 8
Hruška viljamovka 40 4
Jabolčnik 40 5
Ješprenj neoluščen 45 12
Kamut kus kus 40 33
Kaša    
– ajdova 40 33
– pirina 40 30
Kokos sveži 45
Kosmiči    
– ovseni surovi 40 9
– polnozrnati brez sladkorja 45 15
Krompir sladki (batata) 50 9
Kruh    
– ajdov polnozrnat 40 35
– iz moke kamut 45 33
– polnozrnat 40 34
– rižev (65% kvinoja riž) 50 29
– toast polnozrnat 45 13
Kruhki rženi lahki (Wasa) 50 15
Kus kus polnozrnati pšenični 45 33
Laktoza 40 3
Liči 50 14
Mango 50 7
Marelica suha 40 13
Mleko kokosovo 40 0
Moka    
– kamut 45
– polnozrnata 45
– riževa kvinoja 40 29
– ržena polnozrnata 45
Műsli brez sladkorja 50 40
Oves 40 27
Riž    
– basmati 50 18
– basmati neoluščen 45 13
– rjavi neoluščen  50 22
Sliva suha 40 13
Sok    
– ananasov 100% 50 7
– brusnični nesladkan 50 6
– grenivke 100% 45 4
– jabolčni 100% 50 5
– korenčkov 100% 40 4
– pomarančni 100% 45 3
Sorbet brez sladkorja 40 11
Testenine    
– makaroni (durum) 50 9
– makaroni polnozrnati »al dente« 40 9
– polnozrnate 50 9
– špageti »al dente« 40 9
Žitna »bar« rezina brez sladkorja 50
Viri:
  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik