Sadje

  Količina  OH v gramih   Količina – mera
ANANAS 120 g  15 g 1/2 tanjše rezine
AVOKADO* 150 g 1 g 1/2
BANANA 70 g 15 g 1/2 
BOROVNICA 200 g 15 g 1 skodelica
BRESKEV 170 g 15 g 1 kos
ČEŠNJA sladka 120 g 15 g 12-15 češenj
DATELJ sušeni 25 g 15 g 1 pest
FIGA  
Sušena 25 g 15 g 1
Sveža 120 g 15 g 2
GRANATNO JABOLKO 100 g 15 g 1/2
GRENIVKA 150 g 15 g 1/2
GROZDJE rdeče 100 g 15 g 16 grozdnih jagod
HRUŠKA 120 g 15 g 1 manjša
JABOLKO 130 g 15 g 1 manjše
Olupljeno 110 g 15 g 1 manjše
JAGODA 300 g 15 g 25 srednje velikih jagod
Konzervirane 100 g 15 g 1/2 skodelice
KAKI 90 g 15 g 1/2 – 1
KIVI 140 g 15 g 2 srednje velika
KOSMULJA 170 g 15 g 1/2 skodelice
KUTINA 200 g 15 g 1/2 – 1
LIČI svež 90 g 15 g 1/2 skodelice
LIMONA 60 g 5 g 1
LUBENICA 180 g 15 g 2,5×2,5 cm
MALINA 300 g 15 g 1/2 skodelice
MANDARINA 150 g 15 g 2
MANGO 120 g 15 g 1/2
MARELICA      
Sušena 80 g 15 g 2
Sveža 170 g 15 g 2
MELONA 300 g 15 g 1/2 rezine
MURVA 100 g 15 g  
NEKTARINA 120 g 15 g 1
PAPAJA 180 g 10 g 1
PASIJONKA 120 g 15 g 4-5
POMARANČA 150 g 15 g 1
RABARBARA 400 g 15 g  
RIBEZ  
Črni 150 g 15 g 3/4 skodelice
Rdeči 200 g 15 g 1 skodelica
RINGLO 105 g 15 g 2 večja sadeža
ROZINA 22 g 15 g 1 pest
SLIVA ČEŠPLJA 140 g 15 g 2 večja sadeža
VIŠNJA 150 g 15 g 12-15 višenj
Viri:
  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik