Goveja pečenka po domače

Za pripravo pečenke potrebujete nekaj časa. Kar vam ostane, lahko zamrznete v obliki porcij.

Čas priprave: 30 min
Mariniranje: 1 dan
Čas pečenja: 1,5 – 2 uri
Količina: 2 osebi

 Ogljikovi hidrati (na osebo): 4 g


Na odraslo osebo:

  • 4 g ogljikovih hidratov
  • 33 g beljakovin
  • 22 g maščob
  • 340 kcal

Potrebujete

  • 300 g govejega mesa (pleča ali stegno)
  • Za kvašo:
    – 1/2 majhne čebule
    – 1/2 korenčka
    – 1 koren zelene
    – 1 lovorov list
    – 2-3 klinčke
    – 2-3 zrna pimenta
    – 1/4 L suhega rdečega ali belega vina
    – 1dcl vode
    – poper v zrnju
  • Za pečenje:
    10 g prekajene ne premastne slanine
    – 2 žlički rastlinskega olja (iz koruznih kalčkov, oljna ogrščica, laneno idr.)
    – sol
    – sveže mleti črni poper
    – 1 žlica paradižnikove mezge
    – 1-2 žlici kisle smetane (s ca. 20 % maščob)

Priprava

  1. Meso operemo, posušimo in položimo v posodo.
  2. Olupimo čebulo, očistimo korenček in zeleno ter vso zelenjavo sesekljamo in damo v lonec. Dodamo lovorov list, klinčke, poper in piment. Zalijemo z izbranim vinom in vodo in kuhamo 2-3 minute. Vroči kvašo prelijemo prek mesa. Meso enkrat obrnemo, da je oblito z vseh strani.
  3. Pustimo, da se ohladi, pokrijemo in damo v hladilnik za najmanj 24 ur. Medtem meso večkrat obrnemo.
  4. Slanino narežemo na majhne kocke in popečemo. Dodamo olje. vzamemo meso iz kvaše, ga dobro odcedimo, obrišemo s kuhinjsko krpo ter začinimo s soljo in poprom. Damo ga na vročo maščobo in z vseh strani močno zapečemo.
  5. Iz kvaše poberemo zelenjavo in začimbe, dodamo k mesu in pečemo še 2 minuti.
  6. Zmešamo paradižnikovo mezgo in 2 žlici kvaše. S preostalo kvašo prelijemo meso.
  7. Meso na rahlem ognju dušimo v pokriti posodi 1,5-2 uri, pri tem ga večkrat obrnemo. ko je mehko, ga vzamemo iz posode in postavimo na toplo.
  8. Sok od pečenja z zelenjavo precedimo skozi sito. Začinimo s poprom in soljo ter vmešamo kislo smetano.
  9. Pečenko zrežemo na rezine, prelijemo z malo omake, preostalo omako pa serviramo posebej.
  10. Poleg lahko postrežete krompirjeve cmoke, široke rezance (z upoštevanjem ustrezne količine OH), glavnato solato ali ledenko.
Objavljeno v: Kosila
Viri: