Goveja pečenka po domače
Za pripravo pečenke potrebujete nekaj časa. Kar vam ostane, lahko zamrznete v obliki porcij.
Čas priprave: 30 min
Mariniranje: 1 dan
Čas pečenja: 1,5 – 2 uri
Količina: 2 osebi
Ogljikovi hidrati (na osebo): 4 g |
Na odraslo osebo:
- 4 g ogljikovih hidratov
- 33 g beljakovin
- 22 g maščob
- 340 kcal
Potrebujete
- 300 g govejega mesa (pleča ali stegno)
- Za kvašo:
– 1/2 majhne čebule
– 1/2 korenčka
– 1 koren zelene
– 1 lovorov list
– 2-3 klinčke
– 2-3 zrna pimenta
– 1/4 L suhega rdečega ali belega vina
– 1dcl vode
– poper v zrnju - Za pečenje:
– 10 g prekajene ne premastne slanine
– 2 žlički rastlinskega olja (iz koruznih kalčkov, oljna ogrščica, laneno idr.)
– sol
– sveže mleti črni poper
– 1 žlica paradižnikove mezge
– 1-2 žlici kisle smetane (s ca. 20 % maščob)
Priprava
- Meso operemo, posušimo in položimo v posodo.
- Olupimo čebulo, očistimo korenček in zeleno ter vso zelenjavo sesekljamo in damo v lonec. Dodamo lovorov list, klinčke, poper in piment. Zalijemo z izbranim vinom in vodo in kuhamo 2-3 minute. Vroči kvašo prelijemo prek mesa. Meso enkrat obrnemo, da je oblito z vseh strani.
- Pustimo, da se ohladi, pokrijemo in damo v hladilnik za najmanj 24 ur. Medtem meso večkrat obrnemo.
- Slanino narežemo na majhne kocke in popečemo. Dodamo olje. vzamemo meso iz kvaše, ga dobro odcedimo, obrišemo s kuhinjsko krpo ter začinimo s soljo in poprom. Damo ga na vročo maščobo in z vseh strani močno zapečemo.
- Iz kvaše poberemo zelenjavo in začimbe, dodamo k mesu in pečemo še 2 minuti.
- Zmešamo paradižnikovo mezgo in 2 žlici kvaše. S preostalo kvašo prelijemo meso.
- Meso na rahlem ognju dušimo v pokriti posodi 1,5-2 uri, pri tem ga večkrat obrnemo. ko je mehko, ga vzamemo iz posode in postavimo na toplo.
- Sok od pečenja z zelenjavo precedimo skozi sito. Začinimo s poprom in soljo ter vmešamo kislo smetano.
- Pečenko zrežemo na rezine, prelijemo z malo omake, preostalo omako pa serviramo posebej.
- Poleg lahko postrežete krompirjeve cmoke, široke rezance (z upoštevanjem ustrezne količine OH), glavnato solato ali ledenko.