Mošnjički z jabolki in vanilijevo omako

Količina: 4 osebe
Ogljikovi hidrati (na osebo): 38 g |
- 1 list vlečenega testa
- Za nadev:
– 4 manjša jabolka
– 10 dag sladkorja oziroma ga dodaj po okusu
– mleti cimet
– rozine namočene v rumu
– 8 dag nasekljanih lešnikov oziroma jih dodamo po potrebi (odvisno, kako sočna so jabolka)
– raztopljeno maslo za premaz
– sladkor za posip
– alu modelčki - Vanilijeva omaka:
– 2 dcl mleka
– 3,5 dag sladkorja
– 1 jajce
– 10 g moke
– 10 g gustina – škroba
– 10 g masla
– 1 vanilijev strok
– sladka smetana po potrebi za preliv, če želimo bolj tekočo kremo
Priprava
- Jabolka olupimo, drobno nastrgamo ter dodamo sladkor, cimet, rozine, lešnike in rum.
- Pustimo eno uro da se sestavine dobro prepojijo.
- Testo položimo na delovno površino, razrežemo na primerne kvadrate.
- Nadev še enkrat premešamo in porazdelimo na testo. Robove testa z vodo rahlo navlažimo, nato pa oblikujemo mošnjičke.
- Pečene premažemo z raztopljenim maslom in potresemo s sladkorjem v prahu. Sladkor, moko, škrob in jajca v skledi gladko zmešamo.
- Vanilijev strok po dolgem prerežemo – razpolovimo in s konico noža odstranimo sredico.
- Mleko skupaj z vanilijevo sredico zavremo.
- Malo mleka zlijemo v pripravljeno jajčno mešanico, premešamo in vlijemo nazaj v mleko.
- Kuhamo in mešamo, da se zgosti – odstopi od posode.
- Odstavimo in dodamo maslo.
- Če želimo ali potrebujemo bolj tekočo kremo, jo razredčimo s sladko smetano.
- Kako sladico postrežemo?
Na ogret globok krožnik najprej previdno vlijemo vanilijevo omako. Nanjo položimo jabolčni žepek in potresemo s sladkorjem v prahu. Okrasimo z vejico melise.