Nadevana piščančja prsa s kruhovim nadevom, dušenim rdečim zeljem z jabolki in zlatimi rozinami

Količina: 4 osebe

 Ogljikovi hidrati (skupaj na osebo): 108 g

  • piščančja prsa s kruhovim nadevom: 81 g
  • dušeno rdeče zelje z jabolki in zlatimi rozinami: 26 g


Potrebujete

  • 0,5 kg piščančjih prsi (1 piščančje prsi oz. 2 polovici)
  • sol in poper
  • svinjska mrežica
  • za kruhov nadev:
    – 25 dag najmanj en dan starih žemelj
    – 2 dag olja
    – 2 dag na drobno narezane šalotke
    – 5 dag na kocke narezanega pora
    – 5 dag na drobno naribanega korenčka
    – nasekljan peteršilj
    – timijan
    – 1,5-2 dl sladke smetane
    – 2 jajci
    – 4 dag ostre moke ali pšeničnega zdroba – če je potrebno
    – sol
    – poper
    – muškatni orešček
  • za dušeno rdeče zelje z jabolki in zlatimi rozinami:
    – 0,4 kg na rezine ali na kocke narezanega rdečega zelja
    – 0,2 kg na kocke, ploščice ali na grobo naribanega jabolka
    – 0,1 kg na drobno narezane šalotke ali pora
    – 5 g v belem vinu namočenih zlatih rozin
    – 1 žlica sladkorja
    – 2 žlici jabolčnega soka oziroma po potrebi
    – limonin sok ali balzamični kis
    – 2,5 kg masla
    – sol in poper

Priprava

  1. Nadevana piščančja prsa s kruhovim nadevom, dušenim rdečim zeljem z jabolki in zlatimi rozinami.
  2. Žemlje narežemo na kocke in jih rahlo pomokamo.
  3. Posebej na olju na rahlo prepražimo šalotko, por in korenček in stresemo h kruhu. Dodamo jajca in sladko smetano in premešamo. Pustimo, da se  prepoji.  Solimo, popramo, dodamo peteršilj, timijan, muškatni orešček in rozine. Premešamo.
  4. Piščančja prsa razpolovimo, jih posolimo in popopramo. Piščančja prsa obložimo s kruhovim nadevom in jih zavijemo v svinjsko mrežico. Položimo na pekač s peki papirjem in spečemo v srednje vroči pečici do zlato rjave barve.
  5. Medtem ko pečemo nadevana piščančja prsa, pripravimo rdeče zelje:
    na maslu svetlo karameliziramo sladkor. Dodamo čebulo in zelje, rahlo popražimo, dodamo jabolčni sok in na rahlo podušimo. Nato dodamo jabolka, ki smo jih osvežili z limoninim sokom, da ne oksidirajo. Premešamo in zopet rahlo podušimo in če je potrebno, dolijemo malo jabolčnega soka. Nato dodamo še vse ostale sestavine, ki jih umešamo v zelje in jed je gotova.

Nasvet
Rdeče zelje z jabolki naj bo na ugriz še vedno čvrsto, da čutimo zelje in jabolka na ugriz. Ni potrebno, da jed dušimo do mehkega. Limonin sok ali balzamični kis jed lepo obarvata. Lepo je tudi, če so jabolka narezana, da se lepo vidijo v jedi.

Objavljeno v: Kosila , Večerje