Sladica iz češenj in čokolade v lončku

Čas priprave: 20 min

Čas pečenja: 15 min

 Ogljikovi hidrati (porcija): 18 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 18 g ogljikovih hidratov
  • 1 g vlaknin
  • 5 g beljakovin
  • 2 g maščob
  • 115 kcal / 481 kJ

Potrebujete (4 porcije)

  • 225 g svežih češenj
  • 2 žlici umetnega sladila
  • 1 ravna žlička koruzne moke, pomešana z 1 žlico hladne vode
  • 100 g kvarka (quark) ali mehkega sira z nizko vsebnostjo maščob
  • 2 žlici posnetega mleka
  • Polovico žličke vanilijevega ekstrakta

Čokoladni preliv:

  • 25 g temne čokolade, nalomljene na koščke
  • 1 zvrhana žlička nesladkanega kakava v prahu
  • poravnana žlička koruznega škroba, zmešana s pol žlice hladne vode
  • 1 žlica zlatega sirupa

Priprava

  1. Sveže češnje razpolovite in odstranite koščice, 4 cele pa dajte na stran za dekoracijo.
  2. Razkoščičene češnje dajte jih v manjšo ponev s 50 ml vode in 1 žlico umetnega sladila. Kuhajte 3-4 minute, da se zmehčajo.
  3. Zmešajte koruzni škrob in hladno vodo ter vmešajte med češnje, da se zgosti.
  4. Odstavite s štedilnika in ohladite ter mešajte, da preprečite nastanek kože.
  5. V skledi stepite kvark ali mehki sir, posneto mleko, ekstrakt vanilje in preostalo sladilo, dokler zmes ne postane gladka.
  6. Za čokoladni preliv dajte v ponev koščke temne čokolade, nesladkan kakav v prahu, koruzni škrob (pomešan s hladno vodo) in zlati sirup. Segrevajte ob stalnem mešanju, dokler zmes ni popolnoma gladka. Ohladite in mešajte, da preprečite nastanek kože.
  7. Vse z žlico enakomerno razdelite v majhne kozarce za serviranje. Vsakega okrasite s češnjo.
  8. Ohladite in postrezite.

Nasvet

  • Borovnice ali robide se k receptu podajo enako dobro kot češnje in jih je veliko enostavneje pripraviti, saj ne potrebujejo odstranjevanja koščic.
  • Lahko uporabite tudi maline, vendar čas kuhanja skrajšajte na 2 minuti.
Objavljeno v: Brezmesne jedi , Sladice
Viri: