Sladica iz češenj in čokolade v lončku
Čas priprave: 20 min
Čas pečenja: 15 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 18 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 18 g ogljikovih hidratov
- 1 g vlaknin
- 5 g beljakovin
- 2 g maščob
- 115 kcal / 481 kJ
Potrebujete (4 porcije)
- 225 g svežih češenj
- 2 žlici umetnega sladila
- 1 ravna žlička koruzne moke, pomešana z 1 žlico hladne vode
- 100 g kvarka (quark) ali mehkega sira z nizko vsebnostjo maščob
- 2 žlici posnetega mleka
- Polovico žličke vanilijevega ekstrakta
Čokoladni preliv:
- 25 g temne čokolade, nalomljene na koščke
- 1 zvrhana žlička nesladkanega kakava v prahu
- poravnana žlička koruznega škroba, zmešana s pol žlice hladne vode
- 1 žlica zlatega sirupa
Priprava
- Sveže češnje razpolovite in odstranite koščice, 4 cele pa dajte na stran za dekoracijo.
- Razkoščičene češnje dajte jih v manjšo ponev s 50 ml vode in 1 žlico umetnega sladila. Kuhajte 3-4 minute, da se zmehčajo.
- Zmešajte koruzni škrob in hladno vodo ter vmešajte med češnje, da se zgosti.
- Odstavite s štedilnika in ohladite ter mešajte, da preprečite nastanek kože.
- V skledi stepite kvark ali mehki sir, posneto mleko, ekstrakt vanilje in preostalo sladilo, dokler zmes ne postane gladka.
- Za čokoladni preliv dajte v ponev koščke temne čokolade, nesladkan kakav v prahu, koruzni škrob (pomešan s hladno vodo) in zlati sirup. Segrevajte ob stalnem mešanju, dokler zmes ni popolnoma gladka. Ohladite in mešajte, da preprečite nastanek kože.
- Vse z žlico enakomerno razdelite v majhne kozarce za serviranje. Vsakega okrasite s češnjo.
- Ohladite in postrezite.
Nasvet
- Borovnice ali robide se k receptu podajo enako dobro kot češnje in jih je veliko enostavneje pripraviti, saj ne potrebujejo odstranjevanja koščic.
- Lahko uporabite tudi maline, vendar čas kuhanja skrajšajte na 2 minuti.