Turška cvetačna pica z mletim mesnim nadomestkom

Čas priprave: 25 min
Čas pečenja: 35 min

 Ogljikovi hidrati (porcija – 478 g):  26 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 26 g ogljikovih hidratov
  • 15 g sladkorjev
  • 12 g vlaknin
  • 25 g beljakovin
  • 7 g maščob
  • 296 kcal

Potrebujete:

Za podlago:

  • 900 g cvetače, narezane na cvetove
  • 1 majhna čebula, drobno nasekljana
  • 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
  • 40 g kremnega sira s 3% maščobe ali 40 g naravnega jogurta z malo maščobe
  • 2 žlici polnozrnate moke
  • 1/4 čajne žlice sveže mletega črnega popra
  • 1 čajna žlica olivnega olja

Za nadev:

  • 1 čajna žlica olivnega olja
  • 300 g mletega mesnega nadomestka
  • 2 čajni žlici dimljene paprike
  • 1 čajna žlica mletega kumina
  • 1 čajna žlica mletega koriandra
  • 1/2 čajne žličke posušenega origana
  • 1 velika kumara – polovica naribana, polovica drobno nasekljana
  • 175 g na četrtine narezanih češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 200 g naravnega jogurta z malo maščobe

Priprava

Za podlago:

  1. Ogrejte pečico na 200 °C (180° ventilator). S peki papirjem obložite večji okrogel pekač.

  2. Cvetačo stresite v multipraktik in mešajte, dokler ni sesekljana v velikosti riževega zrna. V velikem loncu zavrite vodo in cvetačo kuhajte di mehkega (4-5 min).

  3. Cvetačo najprej dobro odcedite. Stresite jo na krpo, ki jo dobro ovijete, da iz nje iztisnete čim več vode iz cvetače.

  4. Suho cvetačo stresite v skledo, dodajte jajce, kremni sir, moko in sveže mlet črni poper. Dobro premešajte, da se oblikuje grobo testo.

  5. Cvetačno testo dajte na obložen pekač in ga razvaljajte v velik krog. Premažite z olivnim oljem.

  6. Testo pecite 25-35 minut, dokler ni suho na dotik in zlato rjave barve.

Za nadev:

  1. Med peko cvetačnega testa v ponvi na srednji temperaturi segrejte olivno olje.
  2. Dodajte čebulo in dušite, dokler se ne zmehča. Dodajte mleti mesni nadomestek in kuhajte pri nekoliko višji temperaturi, dokler ne postane zlato rjave barve.

  3. Vmešajte začimbe in origano ter kuhajte še 2 minuti. Odstranite z ognja n pokrijte, da ostane toplo.

  4. Ko je cvetačna podlaga pripravljena, nanjo enakomerno raztresite mleti mesni nadomestek, nasekljano kumaro, češnjeve paradižnike in sesekljan peteršilj.

  5. V majhni posodi zmešajte naribano kumaro z jogurtom. Z žlico nanesite v obliki kepic na pico,  preostanek postrezite ob strani.


Namig:  mlet mesni nadomestek zamenjate s rezinami opečene paprike ali jajčevca, da povečate vnos zelenjave.

Objavljeno v: Malice , Večerje , Brezmesne jedi