Turška cvetačna pica z mletim mesnim nadomestkom
Čas priprave: 25 min
Čas pečenja: 35 min
Ogljikovi hidrati (porcija – 478 g): 26 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 26 g ogljikovih hidratov
- 15 g sladkorjev
- 12 g vlaknin
- 25 g beljakovin
- 7 g maščob
- 296 kcal
Potrebujete:
Za podlago:
- 900 g cvetače, narezane na cvetove
- 1 majhna čebula, drobno nasekljana
- 1 srednje veliko jajce, razžvrkljano
- 40 g kremnega sira s 3% maščobe ali 40 g naravnega jogurta z malo maščobe
- 2 žlici polnozrnate moke
- 1/4 čajne žlice sveže mletega črnega popra
- 1 čajna žlica olivnega olja
Za nadev:
- 1 čajna žlica olivnega olja
- 300 g mletega mesnega nadomestka
- 2 čajni žlici dimljene paprike
- 1 čajna žlica mletega kumina
- 1 čajna žlica mletega koriandra
- 1/2 čajne žličke posušenega origana
- 1 velika kumara – polovica naribana, polovica drobno nasekljana
- 175 g na četrtine narezanih češnjevih paradižnikov
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 200 g naravnega jogurta z malo maščobe
Priprava
Za podlago:
-
Ogrejte pečico na 200 °C (180° ventilator). S peki papirjem obložite večji okrogel pekač.
-
Cvetačo stresite v multipraktik in mešajte, dokler ni sesekljana v velikosti riževega zrna. V velikem loncu zavrite vodo in cvetačo kuhajte di mehkega (4-5 min).
-
Cvetačo najprej dobro odcedite. Stresite jo na krpo, ki jo dobro ovijete, da iz nje iztisnete čim več vode iz cvetače.
-
Suho cvetačo stresite v skledo, dodajte jajce, kremni sir, moko in sveže mlet črni poper. Dobro premešajte, da se oblikuje grobo testo.
-
Cvetačno testo dajte na obložen pekač in ga razvaljajte v velik krog. Premažite z olivnim oljem.
-
Testo pecite 25-35 minut, dokler ni suho na dotik in zlato rjave barve.
Za nadev:
- Med peko cvetačnega testa v ponvi na srednji temperaturi segrejte olivno olje.
-
Dodajte čebulo in dušite, dokler se ne zmehča. Dodajte mleti mesni nadomestek in kuhajte pri nekoliko višji temperaturi, dokler ne postane zlato rjave barve.
-
Vmešajte začimbe in origano ter kuhajte še 2 minuti. Odstranite z ognja n pokrijte, da ostane toplo.
-
Ko je cvetačna podlaga pripravljena, nanjo enakomerno raztresite mleti mesni nadomestek, nasekljano kumaro, češnjeve paradižnike in sesekljan peteršilj.
-
V majhni posodi zmešajte naribano kumaro z jogurtom. Z žlico nanesite v obliki kepic na pico, preostanek postrezite ob strani.
Namig: mlet mesni nadomestek zamenjate s rezinami opečene paprike ali jajčevca, da povečate vnos zelenjave.