Spremljanje urejenosti sladkorne bolezni

Raven sladkorja v krvi se ves čas spreminja, kar je odvisno od številnih dejavnikov: vrste in količine zaužite hrane ter pijače, telesne dejavnosti, stresa, odmerkov inzulina ali zdravil …

Ključ zdravljenja sladkorne bolezni je dobra urejenost sladkorja v krvi. To pomeni, da vsak človek s sladkorno boleznijo s pomočjo zdravil in inzulina (kar je odvisno od vrste zdravljenja) ter zdrave prehrane in redne telesne dejavnosti skrbi za to, da je njegov krvni sladkor čim bližje ciljnega območja. Ciljne vrednosti za večino ljudi s sladkorno boleznijo so med 4,0 mmol/L in 7,0 mmol/L na tešče ter med 5,0 mmol/L in 10,0 mmol/L dve uri po obroku.

Kolikšna je raven sladkorja v krvi lahko kadarkoli preverite sami, s pomočjo majhnega merilnika za osebno uporabo. Merilnik omogoča hitro, enostavno in natančno meritev količine sladkorja v krvi iz prsta na roki. 

Zdravnik lahko spremlja urejenost sladkorne bolezni v daljšem obdobju s preiskavo, ki se imenuje merjenje glikiranega hemoglobina (HbA1C) in se opravi v laboratoriju.

Preverite svoje znanje:

Dobro vodenje sladkorne bolezni pomeni, da vzdržujete sladkor v krvi čim dlje časa čim bližje ciljnim vrednostim.
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz