Kruh in krušni izdelki

 

   Količina  OH v gramih  Količina – mera
KRUH    
Ajdov 30 g 15 g 1/2 kosa 
Čabata – ciabatta 97 g 50 g 1 kos
Česnov 22 g 10 g 1 kos
Francoska štruca 30 g   15 g 1/6 štruce
Koruzni 30 g 15 g 1/2 kosa
Makovka 54 g 26 g 1 kos
Pirin 30 g 15 g  1/2 kosa
Polnozrnati 30 g 15 g 1/2 kosa
Pšenični beli 30 g 15 g 1/2 kosa
Pšenični beli – toast 30 g 15 g 1 kos
Pšenični črni 30 g 15 g 1/2 kosa
Pšenični polbeli 30 g 15 g 1/2 kosa
Pšenični polnozrnat 30 g 15 g 1/2 kosa
Pumpernickel 40 g 15 g 1 kos
Ržen 30 g 15 g 1/2 kosa
Toast polnozrnati 30 g 15 g 1 kos
Žemlja bela 30 g 15 g 1/2 male ali 1 mini
Žemlja polnozrnata 30 g 15 g 1/2 kosa
KRUH BREZ GLUTENA 30 g 15 g 1 kos
KRUHOV CMOK  70 g 15 g 1 kos
TORTILJA    
Koruzna 50 g 25 g ∅ 18: 1 kos
Pšenična 50 g 25 g ∅ 18: 1 kos
OSTALO  
Crispy kruhki 20 g 15 g 4 kosi
Kruhove drobtine 20 g 15 g 1 žlica
Krutoni 20 g 15 g 1/2 skodelice
Palčke grisini (Žito) 20 g 15 g 2 kosa (19×2 cm)
Palčke slane 20 g 15 g 1 pest
Pizza 35 g 15 g ∅ 30: 1 kos
Prepečenec 20 g 15 g 2 kosa
Presta lužena (slana prestica) 20 g 15 g 1 pest
Presta slana 50 g 35 g 1 kos
Zlate kroglice 20 g 15 g 1/2 skodelice

 

Viri:
  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik