Žitarice in jedi iz žitaric

   Količina OH v gramih   Količina – mera
AJDOVA KAŠA  25 g 15 g 1 žlica
Kuhana na vodi 60 g 15 g 1/2 skodelice
Štruklji z orehi 45 g 15 g  
Žganci 90 g 15 g  
BULGUR
25 g 15 g 2 žlici
Kuhan 75 g 15 g 1/2 skodelice
JEČMEN    25 g 15 g 2 žlici
Kaša z gobami 100 g 15 g  
Kuhan  85 g 15 g 6 žlic
Zdrob (moka) 25 g 15 g 2 žlici
KAMUT  20 g 15 g 2 žlici
Kuhan  60 g  15 g 1/2 skodelice
KORUZA    
Kosmiči brez sladkorja (corn flakes) 20 g 15 g 3/4 skodelice
Močnik 150 ml 15 g 3/4 skodelice
Zdrob (polenta), kuhan 80 g 15 g 1/2 skodelice
Zdrob (polenta), surov 20 g 15 g 2 žlici
Zdrob (polenta) z mlekom, brez sladkorja 100 ml 15 g 1/2 skodelice
Koruzno zrno – pokovka (kokice) 20 g 15 g 2 žlici
KUS KUS
45 g 15 g 2 žlici
Kuhan 70 g 26 g 1/2 skodelice
KVINOJA kuhana 65 g 15 g 1/2 skodelice
MÜSLI s sadjem 25 g 15 g 2 žlici
OVSENI KOSMIČI 25 g 15 g 2 žlici
PROSENA KAŠA
20 g 15 g 3 žlica
Kuhana 45 g 15 g 2 žlici
PŠENICA  
Kaša polnozrnata   25 g 15 g 2 žlici
Kosmiči polnozrnati 25 g 15 g 2 žlici
Močnik 150 ml 15 g 3/4 skodelice
Moka tip 450  20 g 15 g 1 žlica
Otrobi 40 g 15 g 2 žlici
Otrobi – kosmiči 30 g g 21 g 2 žlici
Svaljki/njoki skutni 55 g 25 g  
Škrob  20 g 15 g 1 žlica
Štruklji skutni slani 150 g 75 g 1 kos
Zdrob ječmenov, surov 25 g 15 g 2 žlici
Zdrob pšenični (grez), kuhan 80 g 15 g 1/2 skodelice
Zdrob pšenični (grez), surov  25 g 15 g 2 žlici
Zdrob (grez) z mlekom, brez sladkorja 100 ml 15 g 1/2 skodelice
Zdrobovi cmoki 70 g 15 g  

 
Kosmiči 25 g 15 g 2 žlici
Moka tip 1150 25 g 15 g 1 žlica
RIŽ  
Riž delno poliran, kuhan 80 g 15 g 1/2 skodelice
Riž kitajski kuhan, zlepljen 60 g 15 g 1/2 skodelice
Riž mlečni, brez sladkorja 100 ml 15 g 1/2 skodelice
Riž neoluščen, kuhan 45 g 15 g 1/2 skodelice
Riž parboiled, kuhan 60 g 15 g 1/2 skodelice
Riž parboiled, surov 20 g 15 g 1 žlica
Rižev napitek 120 ml 15 g 3/4 skodelice
Rižev narastek, brez sladkorja 100 g 15 g 3/4 skodelice
Rižota paella 120 g 15 g 3/4 skodelice
Rižota z mesom 150 g 15 g 3/4 skodelice
Rižota z morskimi sadeži 75 g 15 g 1/2 skodelice
Rižota zelenjavna 75 g 15 g 1/2 skodelice
SOJA  
Jogurt navadni 300 ml 15 g 1/2 lončka
Jogurt sadni 150 ml 15 g 3/4 lončka
Mleko 250 ml 15 g 1 velika skodelica
ŽITNA KAVA      

 

Viri:
  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik