Sladkorna bolezen tipa 2

Sladkorno bolezen tipa 2 so včasih imenovali odrasla ali od inzulina neodvisna sladkorna bolezen; to je najpogostejša vrsta sladkorne bolezni. Sladkorno bolezen tipa 2 ima približno od 90 do 95 % vseh, ki imajo sladkorno bolezen. Pri sladkorni bolezni tipa 2 trebušna slinavka ne izdeluje dovolj inzulina, hkrati pa telo inzulina ne uporablja učinkovito.

Sladkorna bolezen tipa 2 je pogostejša pri ljudeh, ki imajo sladkorno bolezen v družini (genetska nagnjenost). Lahko je posledica čezmerne telesne teže in nezadostne telesne dejavnosti in se po navadi pojavi pri odraslih. Vendar pa v zadnjih letih ugotavljajo sladkorno bolezen tipa 2 tudi pri čedalje več otrocih in mladostnikih.

Simptomi sladkorne bolezni so pri bolnikih tipa 2 pogosto manj očitni kot pri bolnikih tipa 1. Marsikdo s sladkorno boleznijo tipa 2 sploh nima simptomov, zato lahko bolezen veliko let ostane neodkrita. Žal imajo zaradi tega nekateri bolniki ob odkritju bolezni že razvite njene zaplete.

Prehrana, telesna dejavnost in zdravila vplivajo na raven krvnega sladkorja. Samokontrola (merjenje koncentracije krvnega sladkorja z merilnikom za domačo uporabo) vam bo pomagala pri obvladovanju sladkorne bolezni. Spremljanje ravni krvnega sladkorja je lahko vodilo za spremembe prehranskega načrta, telesnih dejavnosti in zdravil in vam pomaga doseči in vzdrževati glukozo v krvi v ciljnem območju. Podatki o izmerjenih vrednostih lahko vam in vašemu zdravstvenemu timu pomagajo tudi prilagajati zdravljenje, kot je potrebno. Zdravnik ali medicinska sestra se bosta z vami pogovorila o vašem osebnem ciljnem območju za sladkor (glukozo) v krvi. Za večino odraslih (z izjemo nosečnic) Ameriško diabetološko združenje priporoča ciljno vrednost krvnega sladkorja med 4,2 in 7,2 mmol/L pred jedjo in manj kot 10 mmol/L po jedi.

Preverite svoje znanje:

S prehrano in telesno dejavnostjo lahko vplivamo na raven krvnega sladkorja.
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz