Retinopatija

Očesno bolezen, povezano s sladkorno boleznijo (imenujemo jo diabetična retinopatija), povzročata stalno visoka krvni sladkor in visok krvni tlak; skupaj lahko okvarita drobne žile v očesni mrežnici. Med dejavniki, ki vplivajo na njen nastanek, sta tudi trajanje vaše sladkorne bolezni in vaši geni.

Ločimo dve glavni vrsti retinopatije: neproliferativno in proliferativno retinopatijo. Ta izraza včasih vzbujata strah. Retinopatija je toliko verjetnejša, kolikor dlje imate sladkorno bolezen. Toda tisti, ki vzdržujejo dobro urejen krvni sladkor, imajo veliko manjšo možnost za retinopatijo ali se jim pojavi le v blažji obliki.

  • Neproliferativna retinopatija pomeni, da se drobne žile na zadnji notranji strani očesa razširijo. Sčasoma lahko te spremembe napredujejo od blagih do zmernih in hudih. Mogoče je, da nimate nobenih simptomov, ki bi vas opozarjali na težavo; tudi zaradi tega so redni pregledi oči tako pomembni. Neproliferativna retinopatija navadno ne zahteva zdravljenja.

Včasih pa lahko razširjene žilice na zadnji strani očesa začnejo puščati v tisti del očesa, ki zagotavlja najostrejši vid. Ta del imenujemo makula (rumena pega). Tekočina povzroči, da makula oteče; to oteklino imenujemo edem makule in lahko povzroči izgubo vida. Potrebno je zdravljenje, ki navadno ustavi ali odpravi poslabšanje vida.

  • Proliferativna retinopatija je napredovala oblika očesne bolezni, ki se pojavi v več letih. Žile so že tako okvarjene, da začnejo rasti nove, žal pa so te krhke in lahko puščajo ter tako povzročijo brazgotinjenje in tudi dvignejo mrežnico od njene podlage. To lahko povzroči slepoto.

Za zdravljenje diabetične retinopatije je na voljo več učinkovitih možnosti zdravljenja, a je to najuspešnejše, če je bolezen odkrita zgodaj, še preden se pojavijo simptomi. Zato so redni očesni pregledi za osebe s sladkorno boleznijo nujni.