Česen

ČESEN sodi v družino lilij in je pomembna začimba v kuhinji že več tisočletij. Učinkovino dobimo v stroku česna. Uporabljali so ga za zdravljenje povišanega krvnega tlaka, povišanih maščob, kot bakteriostatik in v prevenciji raka. Učinkovina je aliin, ki se ob drobljenju česna pretvori v allicin, deloma se to dogaja tudi v želodcu.

Raziskave so se osredotočale predvsem na holesterol, več jih je dokazalo, da redno uživanje česna zniža holesterol za približno 0.5 mmol/l, preučevali so tudi blag učinek na krvni tlak, medtem ko padca krvnega sladkorja niso dokazali.

Danes postajajo zanimive predvsem raziskave, ki preučujejo vpliv česna na končne produkte glikolizacije, ki so izjemno pomembni pri nastanku poznih zapletov sladkorne bolezni. Ne moremo izkoristiti niti učinka česna na krvni tlak ali povišane maščobe, saj je učinek preslab, pri sladkorni bolezni pa je v večini primerov potrebno poseči po močnejših zdravilih.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Česen