Vitamin E

VITAMIN E je v maščobah topen vitamin, ki je znan predvsem kot antioksidant, nujen za dobro delovanje telesa.

Vitamin E se nahaja v perutnini, jajcih, sadju, kosmičih, zelenjavi in rastlinskih oljih.

Vitamin E se uporablja kot zdravilo pri različnih vnetnih procesih – cistični mastitis, vnetja kože, malabsorbcija, Alzheimerjeva bolezen, rak, Parkinsonova bolezen …

Vitamin E se je uporabljal tudi pri sladkorni bolezni in retinopatiji, nevropatiji, katarakti. Imenujemo ga tudi alfa-tokoferol.

Stranski učinki pri jemanju vitamina E so redki – črevesne težave, moten vid, glavobol, šibkost in izpuščaj. Visoki odmerki vitamina E motijo delovanje vitamina K (učinek na strjevanje krvi). Raziskave pri sladkorni bolezni so bodisi dokazale nek učinek ali pa ne.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Vitamin E