Glukomannan

GLUKOMANNAN je poznan tudi pod imenom »konjac« ali »konjac mannan«. Raste predvsem v Indoneziji in na Japonskem.

Moko iz te rastline predelajo s posebnim postopkom, uporablja se tako v proizvodnji hrane kot v medicini. Pripravijo lahko testenine, žele in druga živila.

Uporabljajo ga kot odvajalo, za zniževanje telesne teže, pri povišanih maščobah ter sladkorni bolezni.

Tudi tokrat govorimo o polisaharidih in manozi, ki jih pridobijo iz moke s posebnim postopkom kemične obdelave in spiranjem z alkoholom. Vlaknine, ki jih tako pridobimo verjetno znižujejo sladkor in maščobe preko upočasnjenega vsrkavanja v črevesju. Domnevajo, da morda vpliva na tvorbo kratkoverižnih maščobnih kislin v jetrih in tako vpliva na jetrno proizvodnjo holesterola.

Najbolj nevaren stranski učinek je zapora požiralnika (če uporabimo tablete, ne pa prah ali kapsule) ter pomanjkanje maščobotopnih vitaminov.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Glukomannan