Ivy Gourd

IVY GOURD (vzpenjava buča) raste v Indiji, jugovzhodni Aziji in na Filipinih.

Ivy Gourd V tajski medicini tradicionalno velja za zdravilno rastlino, uporabljajo tako liste, kot tudi deblo, korenine ali celotno rastlino. Uporabljajo pa ga tudi v kuhinji, kot začimbo, dodatek mesu ali testeninam. Mlade liste kot kašo pripravljajo tudi kot hrano za majhne otroke. Tradicionalno pa se deli rastline uporabljajo kot zdravilo za opekline, pike insektov, antipiretik, za ublažitev prebavnih težav  in različne okužbe.

Ivy Gourd je kot živilo dober vir beljakovin in vlaknin, vsebuje tudi manjše količine kalcija. Učinkovina, ki bi bila aktivna pri sladkorni bolezni pa ni znana in se le domneva kako znižuje sladkor – najverjetneje naj bi vplival na glukoneogenezo (izgradnjo glukoze v celici).

Raziskave so tekle predvsem v Indiji in so pri majhnih skupinah bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 dokazale padec sladkorja na tešče in po jedi, resnih znanstvenih zaključkov ali navodil pa zaenkrat ni.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Ivy Gourd