Živila, ki vsebujejo pšenico, rž ali ječmen, vsebujejo tudi beljakovino gluten. Osebe s celiakijo – to je motnja v prebavljanju – ne smejo uživati hrane z glutenom, ker se njihovo telo nanj odzove tako, da poškoduje tanko črevo.
Posledično se poslabša sposobnost telesa za uporabo hranilnih snovi iz hrane.
Celiakijo ima le približno 1 % vsega prebivalstva, toda pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 1 je pogostejša. Celiakijo ima približno 10 % oseb s sladkorno boleznijo tipa 1.
Edini način za obvladovanje celiakije je izogibanje vsem živilom, ki vsebujejo gluten. Osebe s celiakijo lahko trajno škodo telesu preprečijo z upoštevanjem brezglutenske diete.
Če imate težave, kadar uživate hrano z glutenom, se posvetujte z zdravnikom. Spremenite lahko svojo prehrano, da boste živeli brez težav in bolj zdravo.
Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz
Sladkorna bolezen ne pomeni popolne odpovedi sladicam. Občasno in v manjših količinah jih lahko vključimo v svoj zdrav prehranski načrt.
×