Načrtovanje obrokov brez glutena

Živila, ki vsebujejo pšenico, rž ali ječmen, vsebujejo tudi beljakovino gluten. Osebe s celiakijo – to je motnja v prebavljanju – ne smejo uživati hrane z glutenom, ker se njihovo telo nanj odzove tako, da poškoduje tanko črevo.
Posledično se poslabša sposobnost telesa za uporabo hranilnih snovi iz hrane.

Celiakija

Celiakijo ima le približno 1 % vsega prebivalstva, toda pri osebah s sladkorno boleznijo tipa 1 je pogostejša. Celiakijo ima približno 10 % oseb s sladkorno boleznijo tipa 1.

Edini način za obvladovanje celiakije je izogibanje vsem živilom, ki vsebujejo gluten. Osebe s celiakijo lahko trajno škodo telesu preprečijo z upoštevanjem brezglutenske diete.

Če imate težave, kadar uživate hrano z glutenom, se posvetujte z zdravnikom. Spremenite lahko svojo prehrano, da boste živeli brez težav in bolj zdravo.

 

Preverite svoje znanje:

Katera izmed trditev velja za celiakijo?
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz