Živila z ogljikovimi hidrati zvišujejo raven krvnega sladkorja. Ločimo 3 glavne vrste ogljikovih hidratov:
• škrobe,
• sladkorje,
• vlaknine.
• škrobna zelenjava, na primer grah, koruza, fižol in krompir,
• suh fižol in grah, leča,
• žita, na primer oves, otrobi, riž, pšenica, krekerji in kruh.
• naravni sladkor, ki ga najdemo v sadju in mleku,
• dodani sladkor, na primer v gostih sirupih, vloženem sadju in vodah z okusom.
Sladkor ima številna različna imena – med, javorjev sirup, rjavi sladkor, agavin nektar in druga. Sladkorje na oznakah živil prepoznate po njihovih kemičnih imenih, ki se končujejo na »-oza« (fruktoza, maltoza, dekstroza).
Vlaknine izvirajo iz rastlinskih živil in so njihov neprebavljivi del. Vlaknine pomagajo ohranjati zdrava prebavila in pripomorejo k občutku sitosti po jedi. Med dobre vire vlaknin spadajo:
• fižol in stročnice,
• polnozrnata žita:
– polnozrnate testenine,
– polnozrnati kosmiči,
– polnozrnat kruh,
• oreščki.
Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz
Ljudje s sladkorno boleznijo nimajo posebne diete, temveč zdravo in uravnoteženo prehrano, primerno za vsakogar.
×