O sladkorni bolezni

Kaj je sladkorna bolezen?

Da bi razumeli sladkorno bolezen, je dobro vedeti, kaj se v telesu dogaja, če sladkorne bolezni ni. Po zaužitju hrane se veliko te razgradi v poseben sladkor glukozo (krvni sladkor), ki je gorivo za celice. Ko se raven glukoze v krvi zvišuje, se iz trebušne slinavke (pankreasa) v kri sprošča inzulin. To je hormon, ki ga izdeluje trebušna slinavka. Veže se na telesne celice in krvnemu sladkorju omogoči, da vstopi vanje. Pri ljudeh, ki nimajo sladkorne bolezni, se vse to dogaja samodejno.

Sladkorna bolezen je kronična bolezen. Pojavi se, če telo ne more izdelati dovolj inzulina ali inzulina ne more učinkovito uporabljati.

  • Pri sladkorni bolezni tipa 1 v celicah beta (to so celice, ki v trebušni slinavki izdelujejo inzulin) inzulin, ki ga telo potrebuje, sploh ne nastaja več.
  • Pri sladkorni bolezni tipa 2 pa telo ne more izdelati dovolj inzulina, ga ne more učinkovito uporabljati, največkrat pa oboje.

V obeh primerih je posledica kopičenje sladkorja v krvi. Visoka raven sladkorja v krvi lahko povzroči okvare, zaradi katerih se razvijejo zapleti sladkorne bolezni.

Sladkorna bolezen vpliva na vaše vsakdanje življenje. Vendar se morate zavedati, da lahko s to boleznijo živite polno in dejavno, če se jo naučite voditi in obvladovati.

Vodenje sladkorne bolezni obsega:

Preverite svoje znanje:

Glavna težava pri sladkorni bolezni je ...?
Čestitamo, vaš odgovor je pravilen.
Vaš odgovor je žal napačen. Pravilen odgovor se nahaja tukaj.

Če želite v celoti preveriti svoje znanje o sladkorni bolezni, izpolnite kviz