PRIPOROČLJIVO |
Živila z veliko vlakninami |
- sveža in zamrznjena zelenjava vseh vrst (cvetača, brokoli, zelje, ohrovt, grah, zelena in rumena koleraba, korenje, paprika, paradižnik, rdeča pesa, por, čebula, stročji fižol, špinača, blitva …)
- surovo in neolupljeno sadje (jabolka, hruške, kutine)
- jagodičje vseh vrst (borovnice, maline, robidnice, jagode)
- bob, fižol, leča, suh grah, čičerika
- vsa živila s prehransko trditvijo “vir prehranske vlaknine” ali “visoka vsebnost prehranske vlaknine”
|
Živila, ki se počasi prebavljajo |
- ajdova kaša, ješprenj, prosena kaša
- polnozrnati, graham, rženi, ovseni in ajdov kruh
- polnozrnato pecivo (bombice, bige, žemljice)
- ječmenovi, ovseni, proseni, polnozrnati, pšenični in rženi kosmiči in doma narejene mešanice teh kosmičev s suhim sadjem, z orehi, lešniki in mandlji (müsli)
- pšenični drobljenec, pšenična polnozrnata in črna moka, ržena polnozrnata moka, ajdova moka, koruzni zdrob
- krompir v oblicah ali kuhan in ohlajen krompir
- testenine (kuhane “al dente”)
- rjavi riž
- soja v zrnju in kosmičih
|
Živila z malo maščobe |
- posneto mleko ali pinjenec (< 1 % maščobe)
- jajčni beljak
|
Drugo |
- voda, mineralna voda
- čiste zelenjavne in goveje posnete juhe
- vse vrste čajev
- kava
- začimbe in dišave
|
PRIPOROČLJIVO V ZMERNIH KOLIČINAH |
Pogosto |
- rjavi riž
- delno posneto mleko (1-2 % maščobe)
- jogurt in fermentirano mleko iz delno posnetega mleka (1-2 % maščobe)
- nemastna skuta (do 10 % maščobe v suhi snovi)
- četrt- in polmastni sir (do 30 % maščobe v suhi snovi)
- junčje in telečje pusto meso (npr. beli krajec, debelo pleče, črni krajec, kepa, križ, notranje stegno, pljučna pečenka, tanko pleče)
- konjsko in zajčje pusto meso
- piščančje in puranje belo meso (prsi) brez kože
- bele in plave morske in sladkovodne ribe
- tofu, seitan in druge vrste vegetarijanskega mesa, če ste vegetarijanec
- olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin (olivno, repično …)
- olive, orehi, lešniki, mandlji (4-5/porcijo)
- vsa živila s prehransko trditvijo “nizka vsebnost maščob”, “brez maščob”, “nizka vsebnost nasičenih maščob” ali “brez nasičenih maščob”
|
Redko |
- krompir (vsi drugi načini priprave razen v oblicah)
- beli, mlečni ali oljni kruh
- pecivo iz bele moke
- slano pecivo (krekerji, prestice …)
- bela pšenična moka in pšenični zdrob
- mleko (3,5 % maščobe)
- navadni ali sadni jogurt, fermentirano mleko z več kot 3,2 % maščobe
- mastna skuta (30-50 % maščobe v suhi snovi)
- skutne jedi s sadjem z več kot 20 % maščobe v suhi snovi in manj dodanega sladkorja
- tričetrt- in polnomastni sir (40-50 % maščobe v suhi snovi)
- pusto svinjsko meso (npr. ribica, stegno, nizka zarebrnica)
- pusti mesni izdelki (pusta šunka, šunke iz perutninskega mesa, goveje šunke ipd.)
- jajce in jajčni rumenjak
- drobovina (jetra, pljuča, ledvice, vampi, srce)
- tofu in druge oblike vegetarijanskega mesa, če uživate mešano prehrano
- suho sadje (npr. rozine, fige, marelice, dateljni) v zelo majhnih količinah
- sadni in zelenjavni sok iz svežega sadja in zelenjave
- lahke margarine za namaz
- surovo maslo za namaz
Če imate preveliko telesno težo, se tem živilom raje izognite.
|