Priporočljiva hrana

Priporočljiva hrana  je tista, ki pomaga pri urejanju krvnega sladkorja in moteni toleranci za glukozo.

 PRIPOROČLJIVO
Živila z veliko vlakninami
  • sveža in zamrznjena zelenjava vseh vrst (cvetača, brokoli, zelje, ohrovt, grah, zelena in rumena koleraba, korenje, paprika, paradižnik, rdeča pesa, por, čebula, stročji fižol, špinača, blitva …)
  • surovo in neolupljeno sadje (jabolka, hruške, kutine)
  • jagodičje vseh vrst (borovnice, maline, robidnice, jagode)
  • bob, fižol, leča, suh grah, čičerika
  • vsa živila s prehransko trditvijo “vir prehranske vlaknine” ali “visoka vsebnost prehranske vlaknine”
 Živila, ki se počasi prebavljajo
  • ajdova kaša, ješprenj, prosena kaša
  • polnozrnati, graham, rženi, ovseni in ajdov kruh
  • polnozrnato pecivo (bombice, bige, žemljice)
  • ječmenovi, ovseni, proseni, polnozrnati, pšenični in rženi kosmiči in doma narejene mešanice teh kosmičev s suhim sadjem, z orehi, lešniki in mandlji (müsli)
  • pšenični drobljenec, pšenična polnozrnata in črna moka, ržena polnozrnata moka, ajdova moka, koruzni zdrob
  • krompir v oblicah ali kuhan in ohlajen krompir
  • testenine (kuhane “al dente”)
  • rjavi riž
  • soja v zrnju in kosmičih
Živila z malo maščobe 
  • posneto mleko ali pinjenec (< 1 % maščobe)
  • jajčni beljak 
Drugo 
  • voda, mineralna voda
  • čiste zelenjavne in goveje posnete juhe
  • vse vrste čajev
  • kava
  • začimbe in dišave
PRIPOROČLJIVO V ZMERNIH KOLIČINAH
Pogosto 
  • rjavi riž
  • delno posneto mleko (1-2 % maščobe)
  • jogurt in fermentirano mleko iz delno posnetega mleka (1-2 % maščobe)
  • nemastna skuta (do 10 % maščobe v suhi snovi)
  • četrt- in polmastni sir (do 30 % maščobe v suhi snovi)
  • junčje in telečje pusto meso (npr. beli krajec, debelo pleče, črni krajec, kepa, križ, notranje stegno, pljučna pečenka, tanko pleče)
  • konjsko in zajčje pusto meso
  • piščančje in puranje belo meso (prsi) brez kože
  • bele in plave morske in sladkovodne ribe
  • tofu, seitan in druge vrste vegetarijanskega mesa, če ste vegetarijanec
  • olja z visokim deležem nenasičenih maščobnih kislin (olivno, repično …)
  • olive, orehi, lešniki, mandlji (4-5/porcijo)
  • vsa živila s prehransko trditvijo “nizka vsebnost maščob”, “brez maščob”, “nizka vsebnost nasičenih maščob” ali “brez nasičenih maščob”
Redko 
  • krompir (vsi drugi načini priprave razen v oblicah)
  • beli, mlečni ali oljni kruh
  • pecivo iz bele moke
  • slano pecivo (krekerji, prestice …)
  • bela pšenična moka in pšenični zdrob
  • mleko (3,5 % maščobe)
  • navadni ali sadni jogurt, fermentirano mleko z več kot 3,2 % maščobe
  • mastna skuta (30-50 % maščobe v suhi snovi)
  • skutne jedi s sadjem z več kot 20 % maščobe v suhi snovi in manj dodanega sladkorja
  • tričetrt- in polnomastni sir (40-50 % maščobe v suhi snovi)
  • pusto svinjsko meso (npr. ribica, stegno, nizka zarebrnica)
  • pusti mesni izdelki (pusta šunka, šunke iz perutninskega mesa, goveje šunke ipd.)
  • jajce in jajčni rumenjak
  • drobovina (jetra, pljuča, ledvice, vampi, srce)
  • tofu in druge oblike vegetarijanskega mesa, če uživate mešano prehrano
  • suho sadje (npr. rozine, fige, marelice, dateljni) v zelo majhnih količinah
  • sadni in zelenjavni sok iz svežega sadja in zelenjave
  • lahke margarine za namaz
  • surovo maslo za namaz

Če imate preveliko telesno težo, se tem živilom raje izognite.

Viri:
  • doc. dr. Medvešček, M., dr. med.
  • Pavčič, M., univ. dipl. ing. živ. teh.