Govedina s fižolom in gobami

To nasitno zimsko jed ponudimo s krompirjem in gomoljno zelenjavo, kot so korenje, pastinak in repa.

Čas priprave: 1 h 45 min – 2 h 15 min
Količina: 4-6 oseb

Ogljikovi hidrati (na osebo): 42 g 


Na odraslo osebo:

  • 42 g ogljikovih hidratov
  • 40 g beljakovin
  • 10 g vlaknin
  • 13 g maščob (od tega 4 g nasičenih)
  • 690 mg natrija
  • 462 kcal/1931 kJ

Potrebujete

  • 500 g na koščke narezane govedine za golaž
  • 2 žlici lahkega rastlinskega olja (npr. sezamovo, oljna ogrščica, olivno ipd.)
  • 200 g srebrnih čebulic
  • 300 ml goveje jušne osnove
  • 375 ml krepkega temnega piva
  • 2 lovorova lista
  • 1 velika vejica timijana
  • 900 g kuhanega fižola borlotti
  • 200 g majhnih šampinjonov
  • sol
  • poper

Priprava

  1. Koščke mesa natremo z nekaj soli in popra. Olje segrejemo v ponvi in ko je slednje segreto, vanj stresemo koščke mesa ter jih rjavo opečemo na vseh straneh.
  2. Meso poberemo iz ponve, tako da večina olja ostane v njej. Nato damo na olje čebulice in jih 2-3 minute med mešanjem pražimo, da rahlo porjavijo.
  3. Ko čebulice porjavijo damo nazaj v ponev meso, prelijemo z jušno osnovo in pivom ter dodamo lovorova lista in timijan. Zavremo, znižamo vročino in meso počasi dušimo 1,5 – 2 uri, da se zmehča. Sredi dušenja dodamo fižol in gobe.
  4. Po potrebi in okusu solimo in popramo.
Objavljeno v: Kosila
Viri: