Mošnjički z jabolki in vanilijevo omako

Količina: 4 osebe

 Ogljikovi hidrati (na osebo):  38 g


  • 1 list vlečenega testa
  • Za nadev:
    – 4 manjša jabolka
    – 10 dag sladkorja oziroma ga dodaj po okusu
    – mleti cimet
    – rozine namočene v rumu
    – 8 dag nasekljanih lešnikov oziroma jih dodamo po potrebi (odvisno,  kako sočna so jabolka)
    – raztopljeno maslo za premaz
    – sladkor za posip
    – alu modelčki
  • Vanilijeva omaka:
    – 2 dcl mleka
    – 3,5 dag sladkorja
    – 1 jajce
    – 10 g moke
    – 10 g gustina – škroba
    – 10 g masla
    – 1 vanilijev strok
    – sladka smetana po potrebi za preliv, če želimo bolj tekočo kremo

Priprava

  1. Jabolka olupimo, drobno nastrgamo ter dodamo sladkor, cimet, rozine, lešnike in rum.
  2. Pustimo eno uro da se sestavine dobro prepojijo.
  3. Testo položimo na delovno površino, razrežemo na primerne kvadrate.
  4. Nadev še enkrat premešamo in porazdelimo na testo. Robove testa z vodo rahlo navlažimo, nato pa oblikujemo mošnjičke.
  5. Pečene premažemo z raztopljenim maslom in potresemo s sladkorjem v prahu. Sladkor, moko, škrob in jajca v skledi gladko zmešamo.
  6. Vanilijev strok po dolgem prerežemo – razpolovimo in s konico noža odstranimo sredico.
  7. Mleko skupaj z vanilijevo sredico zavremo.
  8. Malo mleka zlijemo v pripravljeno jajčno mešanico, premešamo in vlijemo nazaj v mleko.
  9. Kuhamo in mešamo, da se zgosti – odstopi od posode.
  10. Odstavimo in dodamo maslo.
  11. Če želimo ali potrebujemo bolj tekočo kremo, jo razredčimo s sladko smetano.
  12. Kako sladico postrežemo?
    Na ogret globok krožnik najprej previdno vlijemo vanilijevo omako. Nanjo položimo jabolčni žepek in potresemo s sladkorjem v prahu. Okrasimo z vejico melise.
Objavljeno v: Sladice