Pečen file ostriža z remulado

Čas priprave: 10 minut za omako, 30 min za ribo
Čas kuhanja: 7 min
Ogljikovi hidrati (na porcijo): 3 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):
- 3 g ogljikovih hidratov
- 32 g beljakovin
- 14 g maščob
- 275 kcal
Potrebujete (2 osebi)
- 300 g filejev ostriža
- sok polovice limone
- sol
- poper
- 20 g margarine
- 2 rezini limone
- svež peteršilj
Remuladna omaka
- 50 g puste skute
- 1/2 žlice kisle smetane (20 % maščob)
- 1 žlica jogurta iz delno posnetega mleka (1,5 % maščob)
- 1-2 čajni žlici kisa
- 1/2 čajne žlice gorčice
- 1 čajna žlica na drobno sesekljane čebule
- 1 čajna žlica drobno sesekljanih kislih kumaric
- 1 čajna žllica sveže sesekljanih zelišč (drobnjak, peteršilj)
- 1/2 čajne žlice sveže stisnjenega limoninega soka
- sol
- poper
- nekaj kapljic sladila
Priprava remulade
Skuto, kislo smetano in jogurt zmešamo. Dodamo kis, gorčico, čebulo, kisle kumare in zelišča ter premešamo. Začinimo s soljo, poprom, sladilom in limoninim sokom.
Priprava ostriža
- Fileje ostriža oplaknemo pod tekočo vodo in popivnamo s kuhinjsko krpo (ne papirnato). Pokapamo jih z limoninim sokom in začinimo s soljo in poprom.
- Margarino pogrejemo v ponvi, na njej popečemo fileje (5-7 minut), da z obeh strani zlato porumenijo.
- Ribe damo na ogret krožnik in pokapamo z maščobo od pečenja. Garniramo z rezinami limone in peteršiljem ter serviramo z remulado.
Jedi lahko ponudimo krompirjevo solato s kumarami in paradižnikom, listnato ali paradižnikovo solato.
Nasvet:
- V remulado lahko dodate tudi sardelni namaz.
- Remulado pripravite tik preden so ribe pečene.
- Remulado lahko postrežete tudi, če pripravljate jedi iz brokolija, krompirjevi, riževi solati, solati iz testenin, mrzli pečenki, žolici in pečenim ribam.
- Riba dobi posebej lepo skorjo, če date v maščobo za pečenje nekaj soli.