Vroči jabolčni souffleji s crème fraîche

Čas priprave: 25 min

Čas pečenja: 30 min

 Ogljikovi hidrati (porcija): 26 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 26 g ogljikovih hidratov
  • 1 g vlaknin
  • 5 g beljakovin
  • 8 g maščob
  • 193 kcal / 808 kJ

Potrebujete (2 porciji)

  • 2 jabolki
  • malo limoninega soka
  • 1 žlička masla
  • ščepec zmletega muškatnega oreščka
  • 25 g sladila
  • 1 srednje jajce, ločeno

Ta serviranje:

  • 2 žlici crème fraîche kisle smetane
  • ščepec zmletega muškatnega oreščka

Priprava

  1. Pečico segrejte na 190 °C.
  2. Odrežite spodnji del jabolka tako, da ga lahko postavite pokonci. Odrežite še zgornji del in izdolbite notranjost tako, da ostane približno ½ cm obrobe. Odrezane dele jabolka premažite z limoninim sokom.
  3. Izdolbeno vsebino jabolka očistite, narezite in dajte v ponev ter vlijte 1 žlico vode. Pokrijte in dušite dokler se jabolka ne zmehčajo. Precedite skozi sito.
  4. Ločen beljak od rumenjaka stepajte, dokler ne nastane trd sneg. Skupaj s kuhano sredico jabolk stepite maslo, muškatni orešček, sladkor in rumenjak. Dodajte še beljake in vse skupaj z lopatko nežno premešajte.
  5. Izdolbena jabolka napolnite s souffle mešanico. Položite jih na pekač in pecite 20-25 minut, da postanejo zlati in polnilo naraste čez rob.
  6. Postrezite s crème fraîche in potresite z muškatnim oreščkom.

Nasvet

  • Namesto muškatnega oreščka lahko uporabite mleti cimet, ingver, mlete klinčke ali drugo, vam ljubo začimbo.
  • Crème fraîche je francoska gosta kisla smetana, ki vsebuje 30–45 % mlečne maščobe in manj kislega okusa. Lahko jo nadomestite s kislo smetano, pri čemer pazite, da se vam ta ne sesiri. Lahko pa poskusite crème fraîche nadomestiti s smetano za kuhanje ali z nesladkano smetano za stepanje, vendar bo jed izgubila predvideno kislost in svežino.
Objavljeno v: Brezmesne jedi , Sladice
Viri: