Krompir in krompirjeve jedi

   Količina  OH v gramih  Količina – mera
Cmoki s sadjem 90 g 45 g ∅ 15 cm: 1 kos
Čips   90 g 15 g 12-18 kosov
Kuhan neolupljen 120 g 15 g 1 srednje velik
Manioka/kasava 60 g 15 g  
Ocvrt (pomfrit) 100 g 15 g  
Olupljen kuhan 100 g 15 g 1 srednje velik
Palačinke 90 g 15 g ∅ 15 cm: 1 kos
Pečen z olupkom 120 g 15 g 3/4 skodelice
Pire 130 g 15 g 1/2 skodelice
Polpeti 90 g 45 g 1 srednje velik
Pražen 130 g 15 g  
Solata z majonezo 120 g 15 g 1 skodelica
Svaljki kuhani 90 g 45 g 1 skodelica
Svaljki ocvrti 90 g 45 g 2-3 kosi
Sladki (jam) 55 g 15 g  
Topinambur* 300 g 15 g  

*pozor, veliko vlaknin!

Viri:
  • Andreja Širca-Čampa, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, dietetičarka
  • Jože Lavrinec, VMT, bolnišnični dietetik