Koencim Q10 (CoQ10)

Koencim Q10 (CoQ10) Rde je poznan tudi pod imenom ubiquinon saj ga najdemo praktično v vseh celicah našega telesa, največ pa v možganih, srcu, jetrih, ledvicah in trebušni slinavki. Je topen v maščobah in podoben vitaminu.

Dobimo ga s hrano – v perutnini, govedini in brokoliju. S starostjo ga je v telesu manj, še posebej ob kroničnih obolenjih kot so kardiomiopatije, Parkinsonova bolezen, rak, povišan krvni tlak … Uporabljalo se ga je kot pomožno zdravilo pri zdravljenju prav teh bolezni, zbirajo pa se podatki o njegovem učinku pri sladkorni bolezni.

Koencim Q10 (CoQ10) ima verigo iz 10 ogljikov in po zgradbi spominja na vitamin K, deluje kot kofaktor v elektronski verigi, sodeluje pri mitohondrijski tvorbi ATP (energetsko bogatih vezi), deluje kot membranski stabilizator, lovi proste radikale in deluje antioksidativno.

Njegov učinek pri sladkorni bolezni naj bi bil vezan na delovanje beta celice – izboljšana tvorba ATP in izločanje inzulina.

Stranski učinki so redki in vključujejo anoreksijo, slabost in drisko, kajenje izniči učinek koencima Q10 (CoQ10). Največ raziskav z ubiqouninom je na področju kardiologije – predvsem pri povišanem krvnem tlaku, spremljali so povečini blag padec krvnega tlaka, v eni raziskavi tudi padec sladkorja (preiskovanci niso imeli sladkorne bolezni). Koencim Q10 (CoQ10) so dajali tudi ljudem s sladkorno boleznijo tipa 1, niti padec  HbA1c, niti padec krvnega sladkorja nista bila statistično značilna. Podobne rezultate je dala raziskava pri sladkorni bolezni tipa 2.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Koencim Q10