Nikotinamid

NIKOTINAMID je oblika vitamina B3, ki je nujno potrebna za delovanje preko 50 pomembnih encimov v našem telesu. Pomemben je v energetskih presnovnih poteh, za pretvorbo sladkorjev v maščobe, pri tvorbi spolnih hormonov …

Nikotinamid zaužijemo v ribah, stročnicah, otrobih, mandljih in arašidih, divjem rižu, polnozrnati moki …

Uporabljali smo ga v zdravljenju pelagre, periferne ožilne bolezni, predmenstrualnih težavah, migreni, tudi pri aknah.

Dobimo ga lahko kot nikotinsko kislino ali nikotinamid, v visokih odmerkih imata različne učinke. Nikotinsko kislino uporabljamo v zdravljenju hiperlipidemij in nikotinamid v prevenciji diabetesa.

Domnevajo, da ohranja funkcijo beta celic, ker naj bi zmanjševal avtoimunsko uničenje teh celic.

Med stranskimi učinki so opisani glavoboli, kožne reakcije, alergije, vrtoglavica, slabost in bruhanje ter driska. Povzroči lahko tudi meglen vid, okvaro jeter, spremenjen čas krvavitve. Lahko poslabša bolezni žolčnika, putiko, ulkusno bolezen želodca in alergije.

Raziskave z nikotinamidom so obsežne. Tako so v Novi Zelandiji izmerili nivo posebnih protiteles, ki jih najdemo pri sladkorni bolezni pri 20.000 otrocih, nato so 173 od 185, pri katerih so bila protitelesa pozitivna, dajali dvakrat dnevno po 500 mg nikotinamida in jih spremljali več kot 7 let. Pogostnost sladkorne bolezni tipa 1 v tej skupini otrok je bila sedemkrat nižja od pričakovane. Druga velika raziskava imenovana ENDIT je vključila preko 500 posameznikov z velikim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 1, dobivali so 1,2 gr/m2 nikotinamida dnevno in to skupno v trajanju petih let, skupno je 159 ljudi razvilo sladkorno bolezen tipa 1 – od tega 82 tistih, ki so jemali nikotinamid in 77, tistih ki so prejemali placebo. Pri otrocih s sladkorno boleznijo tipa 1 so nekatere raziskave dokazale, da je sočasno jemanje inzulina in nikotinamida ohranilo inzulin (C peptid), ki je telesu lasten dalj časa, da so potrebovali manj inzulina in imeli nižji HbA1c. Danes se najbolj opiramo na izsledke raziskave ENDIT, ki kaže da nikotinamid ni uspešen v prevenciji sladkorne bolezni tipa 1, nakazuje se, da pomaga pri nadzoru sladkorja, a tudi izsledki teh raziskav niso dokončni, tako da se tudi njegova uporaba ne priporoča.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Nikotinamid