Ribje olje

RIBJE OLJE je vir esencialnih maščobnih kislin. Zelo bogat vir je lososovo meso, pa tudi meso tune in sardine.

Ribje olje se uporablja pri zdravljenju kardiovaskularnih obolenj, še posebej povišanih trigliceridov, in za vnetne bolezni kot so revmatoidni artritis, luskavica, kronična vnetna črevesna bolezen. Uporabljali so ga tudi pri zdravljenju astme, psihiatričnih obolenj, kronične ledvične bolezni.

Ribje olje vsebuje omega 3 maščobne kisline, ki naj bi imele antitrombotičen učinek, protivnetni učinek, vplivajo na delovanje tromboksana, prostagladinov, prostaciklinov ter leukotrienov. Povzročijo vazodilatacijo, stabilizirajo membrano srčne mišične celice.

Stranski učinki ribjega olja so redki – slabost, driska, pekoča bolečina za prsnico. Ker ga pridobivamo iz rib se je potrebno zavedati onesnaženosti mesa s PCB-jem in svincem ter drugimi težkimi kovinami.

Če zaužijemo več kot 3 g ribjega olja dnevno poviša krvni sladkor. Največjo raziskavo so naredili na več kot 10.000 ljudeh, ki so utrpeli srčni infarkt. Jemali so bodisi kombinacijo ribjega olja (1 g/dan) in vitamina E ali placebo in vitamin E. Dokazali so, da je bilo v skupini ljudi, ki so jemali ribje olje manj ponovnih infarktov in tudi manjša smrtnost. Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 so ob jemanju ribjega olja dokazali nižji LDL holesterol in trigliceride.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Ribje olje