Čaj

ČAJ sodi v skupino  theacea rastlin, lahko raste kot grm ali drevo, kadar je kultivirana rastlina ne presega višine 2 metrov. Je zimzelena rastlina s temno zelenimi listi in belimi cvetovi.

Pridelujemo tri vrste čaja – oolong, zeleni in črni, ločijo se po stopnji fermentacije. Zeleni sploh ni fermentiran, oolong delno in črni čaj je popolnoma fermentiran.

V medicinske namene se uporabljata oolong in zeleni čaj. Uporabljata se pri zdravljenju kardiovaskularnih obolenj, ateroskleroze, raka, debelosti, za vzdrževanje mentalne čilosti, v prevenciji sončnih opeklin, dentalno zdravje in proti staranju, zeleni čaj se je uporabljal pri povišanem holesterolu in krvnemu tlaku, oolong pa pri sladkorni bolezni – redno uživanje več kot 6 skodelic dnevno naj bi zmanjšalo tveganje razvoja sladkorne bolezni tipa 2.

Učinkovine v čaju so kofein in polifenoli, prav ti naj bi imeli zdravilni učinek, med nje sodijo epigalokatehini, galat, epikatehin galat, tanini in drugi.

Polifenoli imajo protivnetne, antioksidativne učinke ter delujejo proti rakavim celicam. Vežejo proste radikale, zmanjšujejo škodo oksidativnega stresa ter lipidno peroksidacijo pri kadilcih.

Kofeinski del povečuje presnovo v mirovanju, termogenezo celic, nihanja krvnega sladkorja in določen vpliv na krvni tlak. Med stranske učinke kofeina štejemo nemir, nespečnost, anksioznost, slabost in pospešen srčni utrip, uporaba se odsvetuje v nosečnosti in pri doječih materah.

V raziskavah pri sladkorni bolezni je pri pitju vsaj 1 litra ali celo 1,5 litra oolong čaja krvni sladkor na tešče pomembno padel, enako tudi fruktozamin ali HbA1c ter nivo LDL holesterola. A tudi tu potrebujemo daljše raziskave, pitje velikih količin čaja se odsvetuje nosečnicam in doječim materam, pozoren je potreben biti na številne interakcije med čajem in drugimi zdravili, pri bolnikih z glavkomom se lahko poslabša klinična slika, učinka pri sladkorni bolezni tipa 1 ni.

Viri:
  • pripravila doc. dr. Nataša Bratina, dr. med., Pediatrična klinika v Ljubljani
  • Slika: Čaj