Cvetačna pica

Čas priprave: 30 min
Čas kuhanja: 30 min
Ogljikovi hidrati (kos): 27 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 27 g ogljikovih hidratov
- 11 g vlaknin
- 24 g beljakovin
- 13 g maščob
- 340 kcal / 1.423 kJ
Potrebujete (2 porciji)
- 1 cvetača
- 1 čajna žlička repičnega olja
- 75 g na tanko narezana rdeča čebula
- 150 g na tanko narezana rdeča paprika
- 150 g na kocke narezane bučke
- 2 sveža sesekljana paradižnika
- 2 zdrobljena stroka česna
- 1 zvrhana žlička posušenega origana
- 1 stepeno jajce
- 15 g drobno naribanega parmezana
- 50 g mocarele z manj maščobe, narezane na tanke rezine
- 6-8 listov sveže bazilike, natrganih
- pol žličke čilijevih kosmičev (po želji)
Priprava
- Pečico segrejte na 180 °C. S cvetače odstranite peclje, cvetove zrežite na večje kose, jih naribajte ali nasekljajte s sekljalnikom.
- Zmes cvetače dajte v skledo in pokrijte s folijo. Folijo na več mestih nekajkrat prebodite. Kuhajte v mikrovalovni pečici pri visoki temperaturi, 4-5 minut. Pustite, da se ohladi.
- Ko se popolnoma ohladi, cvetačo zavijte v čisto kuhinjsko krpo in jo stisnite nad umivalnikom, da odstranite odvečno vodo.
- Med ohlajanjem cvetače pripravite preliv za pico: v ponvi segrejte olje. Dodajte čebulo, rdečo papriko in bučke ter pražite 4-5 minut, dokler sestavine ne začnejo rjaveti. Dodajte paradižnik, česen in origano ter pražite še 2 minuti. Dobro premešajte in odstavite.
- Cvetačo dajte v skledo skupaj z jajcem in parmezanom. Dobro premešajte.
- Pripravite okrogel pekač za pico, s premerom približno 25 cm in ga preložite s papirjem za peko. Nanj razporedite cvetačo do debeline ¾ cm. Pecite 15 minut, vzemite iz pečice in prelijte z zelenjavo in rezinami mocarele. Pecite nadaljnjih 10 minut. Postrezite z listi bazilike in čilijevimi kosmiči.
Kuharjevi nasveti:
- Če nimate mikrovalovne pečice, cvetačo v 2. koraku parite 2 minuti.
- V 4. koraku zelenjavi lahko dodate nekaj drobno narezanega svežega čilija, da jo dodatno popestrite.
- Če pri katerikoli pici zelenjavo najprej skuhate in jo zmešate z jušno osnovo, lahko dobite več preliva za pico.