Govedina s fižolom in gobami
To nasitno zimsko jed ponudimo s krompirjem in gomoljno zelenjavo, kot so korenje, pastinak in repa.
Čas priprave: 1 h 45 min – 2 h 15 min
Količina: 4-6 oseb
Ogljikovi hidrati (na osebo): 42 g |
Na odraslo osebo:
- 42 g ogljikovih hidratov
- 40 g beljakovin
- 10 g vlaknin
- 13 g maščob (od tega 4 g nasičenih)
- 690 mg natrija
- 462 kcal/1931 kJ
Potrebujete
- 500 g na koščke narezane govedine za golaž
- 2 žlici lahkega rastlinskega olja (npr. sezamovo, oljna ogrščica, olivno ipd.)
- 200 g srebrnih čebulic
- 300 ml goveje jušne osnove
- 375 ml krepkega temnega piva
- 2 lovorova lista
- 1 velika vejica timijana
- 900 g kuhanega fižola borlotti
- 200 g majhnih šampinjonov
- sol
- poper
Priprava
- Koščke mesa natremo z nekaj soli in popra. Olje segrejemo v ponvi in ko je slednje segreto, vanj stresemo koščke mesa ter jih rjavo opečemo na vseh straneh.
- Meso poberemo iz ponve, tako da večina olja ostane v njej. Nato damo na olje čebulice in jih 2-3 minute med mešanjem pražimo, da rahlo porjavijo.
- Ko čebulice porjavijo damo nazaj v ponev meso, prelijemo z jušno osnovo in pivom ter dodamo lovorova lista in timijan. Zavremo, znižamo vročino in meso počasi dušimo 1,5 – 2 uri, da se zmehča. Sredi dušenja dodamo fižol in gobe.
- Po potrebi in okusu solimo in popramo.