Gratiniran krompir s pastinakom

Ogljikovi hidrati (kos): 17 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 17 g ogljikovih hidratov
- 2 g vlaknin
- 8 g beljakovin
- 11 g maščob
- 157 kcal
Potrebujete (8 porcij):
- 450 g rdečega krompirja, narezanega na tanke rezine
- 450 g pastinaka, narezanega na tanke rezine
- 3 žlice olja
- 30 g večnamenske moke
- 85 g grojer sira
- 30 g naribanega parmezana
- 6 g na drobno nasekljanega peteršilja
- 250 ml mešanice mleka in sladke smetane (pol-pol)
- sol
- poper
- Pečico segrejte na 180 ºC.
-
V večji posodi v slani vodi zavrite rezine krompirja in pastinaka. Ko zavre, zmanjšajte ogenj in kuhajte 6 minut (rezine morajo biti na sredini bolj trde). Iz lonca odvzemite 1/2 skodelice vode, ostalo lahko odtočite. Rezine krompirja in pastinaka razporedite tako, da se malo ohladijo.
-
Segrejte olje v srednje visoki posodi, dodajte moko in vodo, ki ste jo prej odvzeli. Dodajte še mešanico mleka in sladke smetane, ščep soli in poper ter zavrite. Kuhajte 2 minuti oziroma dokler se rahlo ne zgosti. Vmešajte grojer sir, premešajte in kuhajte še minuto. Umaknite posodo z ognja.
-
Rezine krompirja in pastinaka prelijte z omako, dodajte peteršilj in nežno premešajte. Vsebino položite v namaščen 2-litrski pekač in jo potresite s parmezanom. Pecite 45 minut oziroma dokler ne dobi nežno hrustljave rjave skorje.