Juha iz cvetače in pora
Čas priprave: 15 min
Čas kuhanja: 25 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 18 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 18 g ogljikovih hidratov
- 8 g vlaknin
- 9 g beljakovin
- 3 g maščob
- 154 kcal / 645 kJ
Potrebujete (6 porcij)
- 2 čajni žlički repičnega olja (+ 1 čajna žlička za pekač)
- 1 cvetača (približno 800 g)
- 1 zvrhana čajna žlička kurkume
- 1 velika sesekljana čebula
- 2 narezana pora
- 1 žlička mlete kumine
- 2 zdrobljena stroka česna
- dober ščepec belega popra
- 1 zelenjavna kocka z manj soli (raztopljena v 600 ml vode)
- 1 pločevinka (400 g) fižola sorte maslenec ali flageolet
- 300 ml posnetega mleka
- črni poper po okusu
Priprava
- Pečico segrejte na 180 °C in zmerno naoljite pekač.
- Četrtino cvetače razrežite na majhne cvetove. Sperite jih v hladni vodi, otresite odvečne količine in dajte v skledo. Potresite jih s kurkumo in dobro premešajte. Položite jih na pekač in pecite 10-15 minut, dokler robovi ne začnejo rjaveti, nato postavite na stran.
- Medtem dajte v ponev 2 žlički olja in čebulo. Pražite 3-4 minute, dokler se čebula ne zmehča, a ne porjavi. Dodajte por in preostalo cvetačo. Med rednim mešanjem kuhajte nadaljnje 3-4 minute.
- Dodajte kumino, česen, poper in zelenjavno jušno osnovo ter zavrite. Zmanjšajte toploto, pokrijte in počasi dušite 8-10 minut, dokler cvetača ni kuhana.
- Dodajte fižol in mleko ter postopoma mešajte do gladkega ter pustite, da se juha segreje.
- Servirajte s pečeno cvetačo ter posujte z mletim črnim poprom.
Nasvet
- Juhi lahko po želji dodate curry.
- Juho lahko pripravite vnaprej in pred serviranjem pogrejete, pečeno cvetačo pa še toplo dodajte tik pred serviranjem.