Juha iz cvetače in pora

Čas priprave: 15 min

Čas kuhanja: 25 min

 Ogljikovi hidrati (porcija): 18  g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 18 g ogljikovih hidratov
  • 8 g vlaknin
  • 9 g beljakovin
  • 3 g maščob
  • 154 kcal / 645 kJ

Potrebujete (6 porcij)

  • 2 čajni žlički repičnega olja (+ 1 čajna žlička za pekač)
  • 1 cvetača (približno 800 g)
  • 1 zvrhana čajna žlička kurkume
  • 1 velika sesekljana čebula
  • 2 narezana pora
  • 1 žlička mlete kumine
  • 2 zdrobljena stroka česna
  • dober ščepec belega popra
  • 1 zelenjavna kocka z manj soli (raztopljena v 600 ml vode)
  • 1 pločevinka (400 g) fižola sorte maslenec ali flageolet
  • 300 ml posnetega mleka
  • črni poper po okusu

Priprava

  1. Pečico segrejte na 180 °C in zmerno naoljite pekač.
  2. Četrtino cvetače razrežite na majhne cvetove. Sperite jih v hladni vodi, otresite odvečne količine in dajte v skledo. Potresite jih s kurkumo in dobro premešajte. Položite jih na pekač in pecite 10-15 minut, dokler robovi ne začnejo rjaveti, nato postavite na stran.
  3. Medtem dajte v ponev 2 žlički olja in čebulo. Pražite 3-4 minute, dokler se čebula ne zmehča, a ne porjavi. Dodajte por in preostalo cvetačo. Med rednim mešanjem kuhajte nadaljnje 3-4 minute.
  4. Dodajte kumino, česen, poper in zelenjavno jušno osnovo ter zavrite. Zmanjšajte toploto, pokrijte in počasi dušite 8-10 minut, dokler cvetača ni kuhana.
  5. Dodajte fižol in mleko ter postopoma mešajte do gladkega ter pustite, da se juha segreje.
  6. Servirajte s pečeno cvetačo ter posujte z mletim črnim poprom.

Nasvet

  • Juhi lahko po želji dodate curry.
  • Juho lahko pripravite vnaprej in pred serviranjem pogrejete, pečeno cvetačo pa še toplo dodajte tik pred serviranjem.
Objavljeno v: Malice , Kosila , Večerje , Brezmesne jedi , Juhe
Viri: