Korenjev kolač

Čas priprave: 120 min

 Ogljikovi hidrati (na kos):  20 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na kos):

  • 20 g ogljikovih hidratov
  • 9 g beljakovin
  • 20 g maščob
  • 2 g vlaknin
  • 107 mg natrija
  • 300 kcal / 1254 kJ

Potrebujete (12 kosov)

Za kolač

  • 250 g pretlačene skute
  • 100 g rjavega sladkorja
  • 3 stepena jajca
  • 250 g naribanega korenja
  • 100 g na manjše kose narezanih suhih marelic
  • 75 g na koščke narezanih orehovih jedrc
  • 150 g polnovredne moke
  • 100 g navadne moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička mešanice zmletih klinčkov, pimenta, cimeta, muškatnega oreščka in ingverja
  • 100 ml olja

Za premaz

  • 200 g manj mastnega svežega sira (skute)
  • 1 žlica sladkorja v prahu
  • naribana lupina 1 pomaranče
  • nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta

Priprava

  1. Pečico segrejemo na 160 ºC. Globok model premera 20 cm rahlo namastimo in obložimo s papirjem za peko.
  2. V veliki skledi stepemo skuto, sladkor in jajca. dodamo vse druge sestavine za kolač in jih dobro zmešamo.
  3. Maso preložimo v pripravljen model. Pečemo 90 minut oziroma tako dolgo, da kolač pozlati in postane čvrst na dotik.
  4. Kolač nekaj minut hladimo v modelu, nato ga vzamemo ven in preložimo na mrežico, da se popolnoma ohladi.
  5. Sestavine za premaz stepemo in jih namažemo na pekač.
Objavljeno v: Brezmesne jedi , Sladice
Viri: