Korenjev kolač

Čas priprave: 120 min
Ogljikovi hidrati (na kos): 20 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na kos):
- 20 g ogljikovih hidratov
- 9 g beljakovin
- 20 g maščob
- 2 g vlaknin
- 107 mg natrija
- 300 kcal / 1254 kJ
Potrebujete (12 kosov)
Za kolač
- 250 g pretlačene skute
- 100 g rjavega sladkorja
- 3 stepena jajca
- 250 g naribanega korenja
- 100 g na manjše kose narezanih suhih marelic
- 75 g na koščke narezanih orehovih jedrc
- 150 g polnovredne moke
- 100 g navadne moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička mešanice zmletih klinčkov, pimenta, cimeta, muškatnega oreščka in ingverja
- 100 ml olja
Za premaz
- 200 g manj mastnega svežega sira (skute)
- 1 žlica sladkorja v prahu
- naribana lupina 1 pomaranče
- nekaj kapljic vaniljevega ekstrakta
Priprava
- Pečico segrejemo na 160 ºC. Globok model premera 20 cm rahlo namastimo in obložimo s papirjem za peko.
- V veliki skledi stepemo skuto, sladkor in jajca. dodamo vse druge sestavine za kolač in jih dobro zmešamo.
- Maso preložimo v pripravljen model. Pečemo 90 minut oziroma tako dolgo, da kolač pozlati in postane čvrst na dotik.
- Kolač nekaj minut hladimo v modelu, nato ga vzamemo ven in preložimo na mrežico, da se popolnoma ohladi.
- Sestavine za premaz stepemo in jih namažemo na pekač.