Kroglice iz jajčevca s paradižnikovo omako in bučkami

Čas priprave: 45 min

 Ogljikovi hidrati (porcija): 30  g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 30 g ogljikovih hidratov
  • 11 g vlaknin
  • 10 g beljakovin
  • 9 g maščob
  • 260 kcal / 1089 kJ

Potrebujete (4 porcije)

  • 250 g olupljenega in sesekljanega sladkega krompirja
  • 600 g jajčevcev
  • 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
  • 2 zdrobljena stroka česna
  • drobno naribana lupinica ½ limone
  • 1/2 sesekljanega rdečega čilija, brez semen
  • 1 žlička sesekljanega svežega rožmarina
  • 3 žlice sezamovih semen
  • 1 bela grobo sesekljana čebula 
  • 1 žlička oljčnega olja
  • 400 g sesekljanega paradižnika (lahko konzerviran)
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlička sladkorja
  • 4 velike bučke
  • sončnično olje
  1. Krompir kuhajte 8-10 minut, dokler ne postane mehak. Nato ga odcedite, pretlačite in postavite na stran.
  2. Jajčevce narežite na 1 cm velike kocke. Ponev namažite z olivnim oljem in dodajte jajčevce, čebulo in česen. Pokrijte in kuhajte 15 minut na majhnem do srednjem ognju ter občasno premešajte. Odstranite pokrov in kuhajte še 5 minut.
  3. Jajčevec, čebulo in česen dajte v sekljalnik in mešajte do čim bolj gladke mase, saj so polpete lepše.
  4. Mešanico preložite v skledo. Dodajte krompir, lupinico, čili in rožmarin ter dobro premešajte.
  5. Razdelite maso in oblikujte 12 kroglic. Na krožnik stresite sezamova semena in vsako kroglico povaljajte v semenih. Postavite jih v hladilnik za 10 minut, da se strdijo.
  6. Pečico segrejte na 180 °C. Kroglice položite v posodo, primerno za pečico, rahlo poškropite z oljem in pecite 20-25 minut, dokler ne postanejo hrustljave.
  7. Vmes naredite omako: majhno ponev segrejte, dodajte olje in popražite čebulo do mehkega. Dodajte paradižnik, kis in sladkor. Pokrijte in dušite 10 minut ter občasno premešajte.
  8. Medtem vsako bučko po dolžini narežite na 5 mm debele rezine. Na obeh straneh jih poškropite z sončničnem oljem in jih na mreži pecite 4-5 minut na vsaki strani.
  9. Bučke razdelite na servirne krožnike, prelijte z omako, dodajte kroglice iz jajčevca ter postrezite.
Objavljeno v: Kosila , Brezmesne jedi
Viri: