Kroglice iz jajčevca s paradižnikovo omako in bučkami
Čas priprave: 45 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 30 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 30 g ogljikovih hidratov
- 11 g vlaknin
- 10 g beljakovin
- 9 g maščob
- 260 kcal / 1089 kJ
Potrebujete (4 porcije)
- 250 g olupljenega in sesekljanega sladkega krompirja
- 600 g jajčevcev
- 1 rdeča čebula, drobno sesekljana
- 2 zdrobljena stroka česna
- drobno naribana lupinica ½ limone
- 1/2 sesekljanega rdečega čilija, brez semen
- 1 žlička sesekljanega svežega rožmarina
- 3 žlice sezamovih semen
- 1 bela grobo sesekljana čebula
- 1 žlička oljčnega olja
- 400 g sesekljanega paradižnika (lahko konzerviran)
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlička sladkorja
- 4 velike bučke
- sončnično olje
- Krompir kuhajte 8-10 minut, dokler ne postane mehak. Nato ga odcedite, pretlačite in postavite na stran.
- Jajčevce narežite na 1 cm velike kocke. Ponev namažite z olivnim oljem in dodajte jajčevce, čebulo in česen. Pokrijte in kuhajte 15 minut na majhnem do srednjem ognju ter občasno premešajte. Odstranite pokrov in kuhajte še 5 minut.
- Jajčevec, čebulo in česen dajte v sekljalnik in mešajte do čim bolj gladke mase, saj so polpete lepše.
- Mešanico preložite v skledo. Dodajte krompir, lupinico, čili in rožmarin ter dobro premešajte.
- Razdelite maso in oblikujte 12 kroglic. Na krožnik stresite sezamova semena in vsako kroglico povaljajte v semenih. Postavite jih v hladilnik za 10 minut, da se strdijo.
- Pečico segrejte na 180 °C. Kroglice položite v posodo, primerno za pečico, rahlo poškropite z oljem in pecite 20-25 minut, dokler ne postanejo hrustljave.
- Vmes naredite omako: majhno ponev segrejte, dodajte olje in popražite čebulo do mehkega. Dodajte paradižnik, kis in sladkor. Pokrijte in dušite 10 minut ter občasno premešajte.
- Medtem vsako bučko po dolžini narežite na 5 mm debele rezine. Na obeh straneh jih poškropite z sončničnem oljem in jih na mreži pecite 4-5 minut na vsaki strani.
- Bučke razdelite na servirne krožnike, prelijte z omako, dodajte kroglice iz jajčevca ter postrezite.