Kvinoja po andsko

Čas priprave: 20 min
Čas kuhanja: 35 – 40 min
Ogljikovi hidrati (na porcijo): 54 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):
- 54 g ogljikovih hidratov
- 16 g beljakovin
- 19 g maščob
- 11 g vlaknin
- 451 kcal
Potrebujete (2 osebi)
- 125 g kvinoje
- 1 žlica olivnega olja
- 1 sesekljana čebula
- 1 sesekljana zelena
- 1 sesekljana bučka
- 1 srednje velik, na kocke narezan krompir
- 1 drobno nasekljan čili
- 1 čajna žlica kumine (lahko mlete)
- 1 čajna žlica koriandra
- 400 g nasekljanih paradižnikov
- origano
- poper
- 25 g narezanih orehov
Priprava
- Kvinojo stresite v ponev in jo zalijte s 300 ml vode. pustite, da zavre in kuhajte 10-15 minut, dokler kvinoja vode ne vpije, ter odstavite z ognja.
- Vplijte in pogrejte olje v drugi ponvi in v njem pražite čebulo dokler se ne zmehča.
- Dodajte zeleno, bučko in krompir ter pražite naslednjih 5-6 minut.
- Dodajte paradižnik in origano ter začinite s poprom ter na nizkem ognju kuhajte 10-15 minut oziroma dokler se zelenjava ne zmehča.
- Omako prelijte čez kvinojo in dodajte orehe.
Kvinoja (izg. kin va) je polnozrnato seme, brez glutena in bogato z beljakovinami. Lahko jo uporabljamo namesto riža ali kus kusa in jo umestite k solatam.