Musaka iz jajčevcev in mletega mesa

Čas priprave: 40 minut
Čas pečenja: 45 min

 Ogljikovi hidrati (na porcijo):  15 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):

  • 15 g ogljikovih hidratov
  • 41 g beljakovin
  • 39 g maščob
  • 570 kcal

Potrebujete (4 osebe)

  • 3 jajčevci
  • 1 čebula
  • 1 strok česna
  • 1/2 čajne žlice mletega cimeta
  • 2 čajni žlici drobno sesekljane mete
  • 125 ml olivnega olja
  • 400 g mletega mesa
  • 400 g paradižnika v koščkih (iz pločevinke)
  • 2 jušni žlici paradižnikovega koncentrata (po želji)
  • 2 jušni žlici sesekljanega peteršilja
  • 3 jušne žlice masla
  • 75 g planinskega sira
  • 3 jušne žlice moke
  • 300 ml mleka
  • sol
  • poper

Priprava

  1. Jajčevce narežemo na 1/2 cm debele rezine, potresemo s soljo in pustimo 1 uro.
  2. Drobno sesekljamo česen in čebulo, nato ju z mletim mesom dobro prepražimo na 2 jušnih žlicah olivnega olja. Mešanico začinimo s soljo in poprom. Dodamo paradižnik s tekočino, primešamo še paradižnikov koncentrat ter začimbe in zelišča. Ponev odstavimo z ognja.
  3. Jajčevce speremo z vodo, jih osušimo in postopoma z obeh strani popečemo v večji količini olja. Pečene rezine naložimo izmenično z mletim mesom v primeren pekač. Vrhnja plast naj bodo jajčevci.
  4. Iz masla, moke in mleka naredimo bešamel omako in jo prelijemo čez musako. Čez potresemo še nastrgan sir in pečemo okoli 45 minut pri temperaturi 200 °C.

Nasvet:

Bešamel omako lahko zamenjate s smetano za kuhanje.

Objavljeno v: Kosila
Viri: