Musaka iz jajčevcev in mletega mesa
Čas priprave: 40 minut
Čas pečenja: 45 min
Ogljikovi hidrati (na porcijo): 15 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):
- 15 g ogljikovih hidratov
- 41 g beljakovin
- 39 g maščob
- 570 kcal
Potrebujete (4 osebe)
- 3 jajčevci
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1/2 čajne žlice mletega cimeta
- 2 čajni žlici drobno sesekljane mete
- 125 ml olivnega olja
- 400 g mletega mesa
- 400 g paradižnika v koščkih (iz pločevinke)
- 2 jušni žlici paradižnikovega koncentrata (po želji)
- 2 jušni žlici sesekljanega peteršilja
- 3 jušne žlice masla
- 75 g planinskega sira
- 3 jušne žlice moke
- 300 ml mleka
- sol
- poper
Priprava
- Jajčevce narežemo na 1/2 cm debele rezine, potresemo s soljo in pustimo 1 uro.
- Drobno sesekljamo česen in čebulo, nato ju z mletim mesom dobro prepražimo na 2 jušnih žlicah olivnega olja. Mešanico začinimo s soljo in poprom. Dodamo paradižnik s tekočino, primešamo še paradižnikov koncentrat ter začimbe in zelišča. Ponev odstavimo z ognja.
- Jajčevce speremo z vodo, jih osušimo in postopoma z obeh strani popečemo v večji količini olja. Pečene rezine naložimo izmenično z mletim mesom v primeren pekač. Vrhnja plast naj bodo jajčevci.
- Iz masla, moke in mleka naredimo bešamel omako in jo prelijemo čez musako. Čez potresemo še nastrgan sir in pečemo okoli 45 minut pri temperaturi 200 °C.
Nasvet:
Bešamel omako lahko zamenjate s smetano za kuhanje.