Norveški božični kolač
Čas priprave: 1h 40 min
Ogljikovi hidrati (na kos): 21 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (na kos):
- 21 g ogljikovih hidratov
- 4 g beljakovin
- 2 g vlaknin
- 6 g maščob
- 44 mg kalcija
- 14 mg magnezija
- 150 kcal / 627 kJ
Potrebujete (ca. 18 kosov)
- 1 jajce
- 30 g sladkorja
- 1,5 dl mleka
- 1 žličko tekočega sladila
- 25 g kvasa
- 300 g moke
- 75 g margarine
- 2 čajni žlički cimeta
- 50 g rozin
- 50 g sesekljanih suhih marelic
Za okrasitev
- jajce
- 0,5 dl mleka
- 25 g sesekljanih mandljev ali drugo suho sadje
Priprava
- Jajce, sladkor in tekoče sladilo stepamo toliko časa, da se strdi.
Kvas nastavimo v mlačnem mleku ter ga dodamo jajčni zmesi. Dodamo še stopljeno margarino, cimet, rozine in marelice. Vse skupaj premešamo in dobljeni zmesi počasi dodajamo moko in stepamo v enakomerno testo, - Tortni model premera 20/22 cm dobro namastimo z margarino. Testo vložimo v model, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustim vzhajati na toplem približno 40 minut.
- V lončku zmešamo 1 jajce in 0,5 dl mleka. S tem premažemo vzhajano testo, po vrhu potresemo s sesekljanimi mandlji.
- Pečico ogrejemo na 220 °C in pečemo približno 25 minut.
- Ohlajen kolač poljubno okrasite.