Paradižnikova rižota z zelišči

Z rižem si lahko pripravimo izvrstne obroke. Rižoto ponudimo z zeleno solato.

Čas priprave: 35-40 minut
Količina: 4 osebe

Ogljikovi hidrati (na osebo): 20 g


Na odraslo osebo:

  • 20 g ogljikovih hidratov
  • 6 g beljakovin
  • 1 g vlaknin
  • 7 g vseh maščob (od tega 2 g nasičenih maščob)
  • 13 mg natrija
  • 179 kcal/748 kJ

Potrebujete

  • 1 žlička olivnega olja
  • 1 drobno sesekljana majhna čebula
  • 2 strta stroka česna
  • 375 g riža za rižoto
  • 150 ml suhega belega vina
  • 1,2 L vrele zelenjavne jušne osnove
  • 275 g razpolovljenih češnjevih paradižnikov
  • 4 sesekljani posušeni paradižniki
  • 3 žlice mezge iz posušenih paradižnikov
  • 3 žlice svežega naribanega parmezana
  • 4 žlice sesekljanih svežih zelišč (npr. peteršilj, rožmarin, bazilika)
  • sol
  • sveže zmlet črni poper   

Priprava

  1. Olje segrejemo v veliki ponvi. Dodamo čebulo in česen ter počasi pražimo 2 minuti. Primešamo riž, prilijemo vino, zavremo in pustimo, da riž vsrka vso tekočino. 
  2. Prilijemo zajemalko vrele osnove in med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler je riž ne vsrka. Tako delamo, dokler ne porabimo vse osnove, a pri tem pazimo, da riža ne razkuhamo. Z zadnjo zajemalko jušne osnove dodamo paradižnike in mezgo.
  3. V riž zamešamo parmezan in zelišča, po potrebi dosolimo in popramo.

RAZLIČICI

  • Gobja rižota: 500 g mešanih gob počasi pražimo na 1 žlici olivnega olja, dokler se ne zmehčajo. Primešamo jih rižu namesto paradižnikov in mezge.
  • Zelenjavna rižota: namesto paradižnikov in mezge dodamo 300 g mešane zelenjave (grah, beluši, stročji fižol), ki smo jo po potrebi blanširali. Tudi zelenjavo dodamo z zadnjo zajemalko osnove.

 NASVET
Parmezan vsebuje veliko maščob, toda ker je močnega okusa, ga potrebujemo malo in ga drobno naribamo.

 

Objavljeno v: Kosila , Večerje
Viri: