Paradižnikova rižota z zelišči
Z rižem si lahko pripravimo izvrstne obroke. Rižoto ponudimo z zeleno solato.
Čas priprave: 35-40 minut
Količina: 4 osebe
Ogljikovi hidrati (na osebo): 20 g |
Na odraslo osebo:
- 20 g ogljikovih hidratov
- 6 g beljakovin
- 1 g vlaknin
- 7 g vseh maščob (od tega 2 g nasičenih maščob)
- 13 mg natrija
- 179 kcal/748 kJ
Potrebujete
- 1 žlička olivnega olja
- 1 drobno sesekljana majhna čebula
- 2 strta stroka česna
- 375 g riža za rižoto
- 150 ml suhega belega vina
- 1,2 L vrele zelenjavne jušne osnove
- 275 g razpolovljenih češnjevih paradižnikov
- 4 sesekljani posušeni paradižniki
- 3 žlice mezge iz posušenih paradižnikov
- 3 žlice svežega naribanega parmezana
- 4 žlice sesekljanih svežih zelišč (npr. peteršilj, rožmarin, bazilika)
- sol
- sveže zmlet črni poper
Priprava
- Olje segrejemo v veliki ponvi. Dodamo čebulo in česen ter počasi pražimo 2 minuti. Primešamo riž, prilijemo vino, zavremo in pustimo, da riž vsrka vso tekočino.
- Prilijemo zajemalko vrele osnove in med nenehnim mešanjem kuhamo, dokler je riž ne vsrka. Tako delamo, dokler ne porabimo vse osnove, a pri tem pazimo, da riža ne razkuhamo. Z zadnjo zajemalko jušne osnove dodamo paradižnike in mezgo.
- V riž zamešamo parmezan in zelišča, po potrebi dosolimo in popramo.
RAZLIČICI
- Gobja rižota: 500 g mešanih gob počasi pražimo na 1 žlici olivnega olja, dokler se ne zmehčajo. Primešamo jih rižu namesto paradižnikov in mezge.
- Zelenjavna rižota: namesto paradižnikov in mezge dodamo 300 g mešane zelenjave (grah, beluši, stročji fižol), ki smo jo po potrebi blanširali. Tudi zelenjavo dodamo z zadnjo zajemalko osnove.
NASVET |
Parmezan vsebuje veliko maščob, toda ker je močnega okusa, ga potrebujemo malo in ga drobno naribamo. |