Pečen file ostriža z remulado

Čas priprave: 10 minut za omako, 30 min za ribo
Čas kuhanja: 7 min

 Ogljikovi hidrati (na porcijo):  3 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (na porcijo):

  • 3 g ogljikovih hidratov
  • 32 g beljakovin
  • 14 g maščob
  • 275 kcal

Potrebujete (2 osebi)

  • 300 g filejev ostriža
  • sok polovice limone
  • sol
  • poper
  • 20 g margarine
  • 2 rezini limone
  • svež peteršilj

Remuladna omaka

  • 50 g puste skute
  • 1/2 žlice kisle smetane (20 % maščob)
  • 1 žlica jogurta iz delno posnetega mleka (1,5 % maščob)
  • 1-2 čajni žlici kisa
  • 1/2 čajne žlice gorčice
  • 1 čajna žlica na drobno sesekljane čebule
  • 1 čajna žlica drobno sesekljanih kislih kumaric
  • 1 čajna žllica sveže sesekljanih zelišč (drobnjak, peteršilj)
  • 1/2 čajne žlice sveže stisnjenega limoninega soka
  • sol
  • poper
  • nekaj kapljic sladila

Priprava remulade

Skuto, kislo smetano in jogurt zmešamo. Dodamo kis, gorčico, čebulo, kisle kumare in zelišča ter premešamo. Začinimo s soljo, poprom, sladilom in limoninim sokom.

Priprava ostriža

  1. Fileje ostriža oplaknemo pod tekočo vodo in popivnamo s kuhinjsko krpo (ne papirnato). Pokapamo jih z limoninim sokom in začinimo s soljo in poprom.
  2. Margarino pogrejemo v ponvi, na njej popečemo fileje (5-7 minut), da z obeh strani zlato porumenijo.
  3. Ribe damo na ogret krožnik in pokapamo z maščobo od pečenja. Garniramo z rezinami limone in peteršiljem ter serviramo z remulado.

Jedi lahko ponudimo krompirjevo solato s kumarami in paradižnikom, listnato ali paradižnikovo solato.

Nasvet:

  • V remulado lahko dodate tudi sardelni namaz.
  • Remulado pripravite tik preden so ribe pečene.
  • Remulado lahko postrežete tudi, če pripravljate jedi iz brokolija, krompirjevi, riževi solati, solati iz testenin, mrzli pečenki, žolici in pečenim ribam.
  • Riba dobi posebej lepo skorjo, če date v maščobo za pečenje nekaj soli.
Objavljeno v: Kosila
Viri: