Pečena polenta s praženo zelenjavo

Čas priprave: 15 min 

Čas kuhanja: 30 min

 Ogljikovi hidrati (porcija): 49 g


Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):

  • 49 g ogljikovih hidratov
  • 7 g vlaknin
  • 9 g beljakovin
  • 8 g maščob
  • 315 kcal / 1318 kJ

Potrebujete (4 porcije)

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 rdeči čebuli, olupljeni in narezani na kolobarje
  • 1 rdeča, 1 rumena in 1 zelena paprika, vsaki odstranite peške in jo narežite na 8 delov
  • 2 bučki, prerezani vzdolžno na 4 dele, dolge po 4 cm
  • 800 ml vrele vode
  • 200 g polente
  • 400 g češnjevega paradižnika (lahko konzerviran)
  • 2-3 stisnjena stroka česna
  • 1 zvrhana žlička posušenega origana
  • ščepec čilijevih kosmičev
  • pest listov sveže bazilike (za dekoracijo)
  1. Pečico segrejte na 200 °C. V skledo dajte čebulo, papriko in bučke ter 1,5 žlice oljčnega olja. Dobro premešajte, razporedite na pekač in pecite 25-30 minut.
  2. Medtem dodajte vrelo vodo v večjo ponev in postopoma vmešajte polento ter skuhajte po priloženih navodilih. Polento pretresite v rahlo naoljen majhen pekač (približno 22 cm × 11 cm) in poravnajte vrh s hrbtno stranjo žlice. Postavite na hladno, da postane čvrsta.
  3. V ponev dajte paradižnike, česen, origano in čilijeve kosmiče, premešajte in nežno dušite.
  4. Polento obrnite na desko za rezanje in jo narežite na 1,5 cm debele rezine. Specite jo na vroči ponvi ali na žaru, približno 3-4 minute na vsaki strani, da postane rahlo zlata.
  5. Za postrežbo pokapajte rezino polente z žlico paradižnikove in zeliščne omake, po vrhu raztresite malo pečene zelenjave in zaključite z nekaj listi sveže bazilike. Po želji dodajte majhno pest naribanega sira.

Nasvet

  • Uporabite poljubno zelenjavo po svoji izbiri in ustvarite svojo različico te jedi. Jajčevci in gobe so lahko odlična izbira.
  • V polento lahko vmešate mediteranske začimbe, žlico kisle smetane, košček mozzarele ali žlico olivnega olja (upoštevajte dodane vrednosti).
  • Polento lahko pripravite tudi dan prej in jo hranite v hladilniku.
Objavljeno v: Kosila , Brezmesne jedi
Viri: