Pečena polenta s praženo zelenjavo
Čas priprave: 15 min
Čas kuhanja: 30 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 49 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 49 g ogljikovih hidratov
- 7 g vlaknin
- 9 g beljakovin
- 8 g maščob
- 315 kcal / 1318 kJ
Potrebujete (4 porcije)
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 rdeči čebuli, olupljeni in narezani na kolobarje
- 1 rdeča, 1 rumena in 1 zelena paprika, vsaki odstranite peške in jo narežite na 8 delov
- 2 bučki, prerezani vzdolžno na 4 dele, dolge po 4 cm
- 800 ml vrele vode
- 200 g polente
- 400 g češnjevega paradižnika (lahko konzerviran)
- 2-3 stisnjena stroka česna
- 1 zvrhana žlička posušenega origana
- ščepec čilijevih kosmičev
- pest listov sveže bazilike (za dekoracijo)
- Pečico segrejte na 200 °C. V skledo dajte čebulo, papriko in bučke ter 1,5 žlice oljčnega olja. Dobro premešajte, razporedite na pekač in pecite 25-30 minut.
- Medtem dodajte vrelo vodo v večjo ponev in postopoma vmešajte polento ter skuhajte po priloženih navodilih. Polento pretresite v rahlo naoljen majhen pekač (približno 22 cm × 11 cm) in poravnajte vrh s hrbtno stranjo žlice. Postavite na hladno, da postane čvrsta.
- V ponev dajte paradižnike, česen, origano in čilijeve kosmiče, premešajte in nežno dušite.
- Polento obrnite na desko za rezanje in jo narežite na 1,5 cm debele rezine. Specite jo na vroči ponvi ali na žaru, približno 3-4 minute na vsaki strani, da postane rahlo zlata.
- Za postrežbo pokapajte rezino polente z žlico paradižnikove in zeliščne omake, po vrhu raztresite malo pečene zelenjave in zaključite z nekaj listi sveže bazilike. Po želji dodajte majhno pest naribanega sira.
Nasvet
- Uporabite poljubno zelenjavo po svoji izbiri in ustvarite svojo različico te jedi. Jajčevci in gobe so lahko odlična izbira.
- V polento lahko vmešate mediteranske začimbe, žlico kisle smetane, košček mozzarele ali žlico olivnega olja (upoštevajte dodane vrednosti).
- Polento lahko pripravite tudi dan prej in jo hranite v hladilniku.