Pečene kroglice s špinačo in čičeriko s koriandrovo omako
Čas priprave: 10 min
Čas pečenja: 45 min + 5 min
Ogljikovi hidrati (porcija): 5 g |
Hranilna in energetska vrednost jedi (porcija):
- 5 g ogljikovih hidratov
- 2 g vlaknin
- 2 g beljakovin
- 1 g maščob
- 41 kcal
Potrebujete (25 porcij)
- 2 žlički repičnega olja
- 400 g čebule, narezane na tanke rezine
- 100 g čičerikine moke
- 1-2 žlički curryja v prahu
- 2 zvrhani žlici jogurta z nizko vsebnostjo maščob (približno 100 g)
- 400 g konzervirane čičerke, odcejene in pretlačene (ca. 235 g)
- 250 g zamrznjene špinače
- 100 ml vode
- olje
- peki papir
Omaka (za pomakanje):
- 1 stisnjen strok česna
- 2 sesekljani mladi čebuli
- 50 g grobo sesekljanega svežega koriandra
- sok polovice limone
- 2 žlici vode
Priprava
- Zamrznjeno špinačo odmrznite in iz nje iztisnite vodo (teža ca. 150 g, ko iztisnete vodo).
- Pečico segrejte na 200 °C. Pekač obložite s peki papirjem.
- V ponev dajte olje in nežno pražite čebulo, približno 15-20 minut. Medtem redno mešajte, dokler čebula ni zares mehka in ne začne rjaveti.
- Moko dajte v skledo, dodajte ji curry v prahu, jogurt in vodo ter vse dobro premešajte. Dodajte čičeriko, čebulo in špinačo, ponovno premešajte, pustite stati 5 minut, nato ponovno premešajte.
- Na pripravljen pekač nakapajte nekaj olja. Zmočite roke in zmes oblikujte v majhne kroglice, ki jih položite na pekač.
- Pecite v pečici, na srednji mreži, 20-25 minut, dokler kroglice ne postanejo zlato rjave. Na polovici časa pečenja obrnite kroglice, da bodo enakomerno popečene.
- Med peko kroglic zmešajte vse sestavine za omako, da dobite gladko zmes.
Nasvet
- Namesto čičerike lahko uporabite grah.
- Za bolj kremasto omako v zelišča vmešajte 2 žlici grškega jogurta brez maščobe.
- Za vegansko različico uporabite alternativo jogurtu na osnovi soje.